Υπόμνημα σε βουλευτή Ν.Κεφαλληνίας PDF Εκτύπωση E-mail
15.03.07

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 

Πλατεία Βαλλιάνου, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά  τηλ:26710-22315  fax:26710-24633 

e-mail: akokkoliadi@na-kefalinia.gr,         Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε @na-kefalinia.gr

   Αρ. Πρωτ. 1

  Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2007

 

ΠΡΟ:

-Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης, κ.Πέτρο Αλιβιζάτο

 1.Γεν. Γραμματέα Π.Ι.Ν

2.Νομάρχη Κεφαλληνίας Ιθάκης

ΚΟΙΝ:

 

3. ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ.Ελλάδος

4. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

5. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  Ν. Κεφαλληνίας Ιθάκης

 

           

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

            ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ –ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΥ

            ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ, ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ

             ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

 

 

 

Αξιότιμε .κ.Βουλευτά του Νομού μας,

 

Όπως γνωρίζετε οι Μηχανικοί του Δημοσίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και τέσσερα χρόνια, με κλιμάκωση από τον Οκτώβριο του 2006.Οι κινητοποιήσεις μας πανελλαδικά είχαν ως κύριο στόχο την ικανοποίηση τριών ελαχιστοποιημένων αιτημάτων μεταξύ των οποίων και τη Νομοθετική Ρύθμιση για το επίδομα «Αντιστάθμισμα Αυξημένης Ευθύνης-Αποδοτικότητας 7‰»

Μετά από τις συναντήσεις μας με την πολιτική ηγεσία καθώς και τις συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΟΙΟ, λάβαμε κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και μέσω δελτίων τύπων της κυβέρνησης.  Η Ομοσπονδία μας αξιολόγησε θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να κατατεθεί στη βουλή αρχές Μαρτίου η επικείμενη Νομοθετική Ρύθμιση για την ικανοποίηση του πανελλαδικού αιτήματός μας και σε ένδειξη καλής συνεργασίας και θέλησης να επιλυθούν τα αιτήματά μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου αποφάσισε την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ των απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες της σταδιακής αποδυνάμωσης των υπηρεσιών μας, της έλλειψης ενδιαφέροντος από Μηχανικούς να καλύψουν θέσεις στα νησιά (θέσεις Μηχανικών στο Δημόσιο  έχουν μείνει «κενές» σε πολλούς διαγωνισμούς ενώ άλλες καλύπτονται μόνο για την πρώτη διετία της δόκιμης περιόδου) και της παραίτησης Μηχανικών από τις υπηρεσίες τους στα πρώτα δύο χρόνια.

§         Αναρωτιόμαστε πόσοι Μηχανικοί θα φύγουν από τα νησιά και γενικότερα από την επαρχία ώστε να καταλάβουν οι κυβερνήσεις της Αθήνας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης, παραμονής και στελέχωσης των υπηρεσιών μας;

§         Αναρωτιόμαστε πόσοι πρέπει να παραιτηθούν, ή να αρνηθούν τους διορισμούς τους στα νησιά, μέχρι να καταλάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι με 9,78€ ΔΕΝ μπορείς να ζήσεις μια ολόκληρη μέρα σε καράβια και αυτοψίες;

§         Αναρωτιόμαστε αν θέλουμε  αποκέντρωση με αξιόλογες και αξιοπρεπείς Πολεοδομίες, αν θέλουμε καλότεχνα και φτηνά Δημόσια Έργα, αρκούν 1.800 Μηχανικοί σε ΟΛΗ την παραμεθόρια-προβληματική Ελληνική Περιφέρεια, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα υπηρετούν περισσότεροι από 10.000; 

§         Αναρωτιόμαστε,  οι κυβερνητικές διακηρύξεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη αντιστοιχούν σε ειλικρινείς προθέσεις ή απλά σε προεκλογικές σκοπιμότητες ;

Οι συνθήκες εργασίας μας, απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, με σκοπό την άμβλυνση των διαφορών στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, στην προσπάθεια να αποφύγουμε τη δημιουργία πολιτών δύο κατηγοριών. Η πρότασή μας, στηρίζεται στο Άρθρο 101 του Συντάγματος όπου αναφέρεται:

 

«Είναι υποχρέωση του νομοθέτη και της διοίκησης(όταν δρα κανονιστικά) να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών»

 

Στο πλαίσιο της παραπάνω Συνταγματικής υποχρέωσης, αλλά και της ηθικής υποχρέωσης του κάθε Έλληνα πολίτη να φροντίζει για την ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, ο νομοθέτης έχει ήδη φροντίσει για προσαύξηση του πόρου του 6 κατά 80% στους συναδέλφους που υπηρετούν σε νησιωτικές, παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές. (ν.2166/93 – Άρθρο 27). Δυστυχώς όμως η μείωση του Π.Δ.Ε. έχει οδηγήσει σε σταδιακό ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ της προσαύξησης και ουσιαστική κατάργηση του μοναδικού κινήτρου στελέχωσης της Περιφέρειας.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ βρίσκεται σε εγρήγορση τις ερχόμενες 15 ημέρες όπου θα κατατεθεί - όπως μας ενημέρωσαν - από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η νομοθετική ρύθμιση για το «Επίδομα Αυξημένης Ευθύνης» των Μηχανικών και υπενθυμίζουμε  ότι θα πρέπει να κατατεθεί τότε άμεσα τροπολογία από ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές νησιωτικών αλλά και προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών της Ελλάδας για την προσαύξησή του κατά 50% ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής  Μηχανικών στην Περιφέρεια. Οι Μηχανικοί προσφέρουν στην ανάπτυξη όχι μόνο της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά κυρίως στην επαρχία και στα νησιά μας. Επισημαίνουμε ότι το ποσό για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ σε ΟΛΗ την Ελλάδα (προβληματικές – παραμεθόριες) δεν θα ξεπερνά τα 275€ X12Χ 1800 = 5.940.000€ ετησίως μικτά και θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας που θα αναβαθμίσει άμεσα όλες τις Τεχνικές και Πολεοδομικές υπηρεσίες.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους βουλευτές των νησιώτικων περιοχών και όλων των παραμεθορίων και προβληματικών Νομών  της Ελληνικής Περιφέρειας  να συνεργαστούν πέρα από κομματικές δεσμεύσεις, και να καταθέσουν ΚΟΙΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για την προσαύξηση του επιδόματός μας, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Πανελλήνιου Συνέδριου τον Μάη του 2006 και τις σχετικές αποφάσεις της   Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας.

Ειδικά στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη, τα παραπάνω θα λειτουργήσουν ως ελάχιστη αναγνώριση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας για τη διαφορετική απασχόληση που έχουν οι Μηχανικοί στα νησιά μας ενώ ταυτόχρονα θα είναι και το πρώτο ουσιαστικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής στα Νησιά των Μηχανικών, βοηθώντας στη στελέχωση των υπηρεσιών και στη δημιουργία ενός δυναμικού Δημοσίου Τομέα. 

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ν. Κεφαλληνίας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ιλαριανή Τζανετάτου

 

Αγγελική Κοκκολιάδη

Πολ. Μηχανικός

Πολ. Μηχανικός

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ «ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ., ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΤΑ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ, ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Σύμφωνα με:

  1. Του Άρθρου 101 του Συντάγματος «Είναι υποχρέωση του νομοθέτη και της διοίκησης(όταν δρα κανονιστικά) να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών»

  2. Τον ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α) και ειδικά το Άρθρο 8 παρ.2-α

  3. Τον ν.2166/93 και ειδικά το Άρθρο 27

Ειδικά στις προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές σε εφαρμογή του άρ.9 του Ν.2085/92 καθώς και στις νησιωτικές:

  1. για την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ικανών επιστημόνων στη δημόσια διοίκηση και εξάντληση της θητείας τους στη περιφέρεια,

  2. για την κατοχή και αποκλειστική χρήση στην υπηρεσία της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος,

  3. για τις αυξημένες ευθύνες στην εκπόνηση – έλεγχο μελετών, στην ανάθεση και κατασκευή των δημοσίων έργων και γενικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων,

  4. για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές αυτές που δυσκολεύουν το έργο των υπηρεσιών, 

το ειδικό επίδομα «αντιστάθμισμα αυξημένης ευθύνης-ανταποδοτικότητας», όπως περιγράφεται παραπάνω, θα δίνεται προσαυξημένο κατά 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 15.03.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >