Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
22.10.14
elstat

Ξανά σε ανακριτή η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έβγαλε «λάδι» τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διόγκωση του ελλείμματος το 2009, η δικογραφία επιστρέφει για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται.

Της Μαρίας Δήμα

Επιστρέφει στην τακτική ανάκριση η υπόθεση των γνωστών καταγγελιών για τα «μαγειρεμένα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που οδήγησαν στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στην επιβολή του πρώτου Μνημονίου.

Πρόκειται για τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, όπου με χθεσινό του βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διατάσσει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, παρά την αντίθετη άποψη ανακρίτριας και εισαγγελέα να τεθεί στο αρχείο.

Οι καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά, ήταν αυτές που προκάλεσαν τη δικαστική έρευνα για τα στοιχεία του ελλείμματος.

Περαιτέρω διερεύνηση

Και ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έβγαλε «λάδι» τους πολιτικούς, η δικογραφία για τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα επιστρέφει για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, και ακόμη δύο μέλη της, τον Κωνσταντίνο Μολφέτα, προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών, και την Αθανασία Ξενάκη, προϊσταμένη γενικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου, υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος. Επιπλέον, ο πρώτος κατηγορείται και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση (πλημμέλημα). Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το βούλευμα (υπ’ αριθμ. 1212/2014) του Συμβουλίου Εφετών κρίνεται αναγκαίο ο ανακριτής που θα αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης να καλέσει σε κατάθεση εκ νέου τα δύο πρώην στελέχη της Αρχής, Νικόλαο Στρόμπλο και Εμμανουήλ Κοντοπυράκη, προκειμένου «να αναφερθούν αναλυτικά σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να προχωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13,6% σε 15,4 % επί του ΑΕΠ και το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψής τους στο έλλειμμα» και να διευκρινίσουν «σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας».

Να καταθέσουν αναλυτικά

Παράλληλα ζητείται η κλήση σε απολογία των κατηγορουμένων καθώς «αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτική πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί» και να ενεργήσει ο νέος ανακριτής που θα οριστεί για την υπόθεση οποιαδήποτε άλλη πράξη κρίνει σκόπιμη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την έκδοση του βουλεύματος είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο «χάθηκαν» κρίσιμες καταθέσεις και έγγραφα από τη δικογραφία της υπόθεσης. Παράλληλα, η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη διώκεται πειθαρχικά από τον Αρειο Πάγο μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=216055


 
< Προηγ.   Επόμ. >