Υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέα της Π.Δ.Ε. Εκτύπωση E-mail
09.01.07
ΠΡΟΣ: Γενικό Γραμματέα Π.Δ.Ε.

YΠΟΜΝΗΜΑ

Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. , στα πλαίσια της μόνιμης επιδίωξής της για ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολιτικούς προϊσταμένους των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών, επισημαίνει τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους Μηχανικούς Δημοσίους Yπαλλήλους στοχεύοντας στην προώθηση διαδικασιών θετικής αντιμετώπισής τους.
Βασική εκτίμησή μας είναι ότι η λειτουργία των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών χαρακτηρίζεται από:

  • Την έλλειψη δομών οργάνωσης και υλικοτεχνικής υποδομής αντίστοιχης με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής μας.
  • Την ουσιαστική υποβάθμιση και μεθοδευμένη απαξίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Μηχανικών Δ.Υ. με τη συστηματική και σχεδιασμένη εκχώρηση επιτελικών αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα, όπως ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των έργων και μελετών, σε ιδιωτικούς φορείς. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με την αθρόα σύσταση ανωνύμων εταιρειών, με την ευρύτατη χρήση των πάσης φύσεως ποικιλώνυμων συμβούλων, project managers, εταιρειών επίβλεψης, τις συμβάσεις παραχώρησης κ.λ.π. Με τους πρόσφατους νόμους για τις μελέτες δημοσίων έργων και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας λυμαίνεται τα πλέον κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και διογκώνοντας το κόστος που θα μετακυλισθεί στους πολίτες.
  • Τις χαμηλές αμοιβές και τις ανισότητες στις αποδοχές των Μηχανικών Δ.Υ. που καλούνται σε αντίξοες συνθήκες να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα.
  • Την ύπαρξη φαινομένων επιλογών και οργάνωσης των Υπηρεσιών με μη αξιοκρατικά κριτήρια καθώς και φαινομένων μη υγιούς διαχείρισης. Οι διαπιστώσεις αυτές αφορούν την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει τη στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης στα θέματα των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών. Κερδισμένοι από αυτή την κατεύθυνση είναι το κατασκευαστικό και το τραπεζικό κεφάλαιο και χαμένοι οι πολίτες, οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες και η σωστή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. αξιώνει τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης για την οποία κυρίως υπεύθυνη είναι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Επισημαίνουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2006 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. έχει προκηρύξει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που συνεχίζεται και τον Ιανουάριο του 2007, με στόχο την ικανοποίηση άμεσων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων μας.
Σημειώνουμε ότι πολλά αιτήματά μας έχουν θεωρηθεί εύλογα και αποδεκτά από κυβερνητικούς παράγοντες χωρίς όμως να προωθηθεί η επίλυσή τους.

Κρίνουμε απαραίτητο να προωθηθούν άμεσες λύσεις στα παρακάτω ζητήματα:

  • Οργάνωση και αναβάθμιση των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών με κατάλληλη στελέχωση (προσλήψεις, ορθολογική κατανομή προσωπικού), βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής (Η/Υ, μέσα μεταφοράς προσωπικού), λύση των σοβαρών προβλημάτων χώρων εργασίας και αρχείων που παρατηρούνται σε υπηρεσίες, λήψη μέτρων στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Νομοθετική Ρύθμιση της αύξησης του αντισταθμιστικού επιδόματος 7 0/00 σε 550 € ανά μήνα, όπως προφορικά και γραπτά έχει συμφωνήσει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., και άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών του 7 0/00 από το 2001.
  • Εφαρμογή νέου μισθολόγιου που να καλύπτει τις απώλειες των τελευταίων ετών, να οδηγεί σε αξιοπρεπείς αποδοχές, να ενσωματώνει τα επιδόματα στις βασικές αποδοχές και να αίρει καταστάσεις άνισης μισθολογικής αντιμετώπισης των υπαλλήλων.
  • Άμεση ψήφιση νέου Οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές αρμοδιότητες των Υπηρεσιών και που να καλύπτει σε προσωπικό τις ανάγκες τους. Το κείμενο εργασίας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. που μας γνωστοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2006 είναι αναποτελεσματικό οργανωτικά και απαράδεκτο γιατί συρρικνώνει τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και υποβαθμίζει το ειδικό βάρος τους.
  • Πλήρη υλοποίηση της ψηφισθείσας το 2005 διάταξης για τη νομική κάλυψη των Μηχανικών Δ.Υ. με έκδοση των απαραίτητων υπολοίπων Υπουργικών αποφάσεων και χορήγησης των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων.
  • Λύση στα προβλήματα των εκτός έδρας μετακινήσεων (αύξηση ημερήσιας αποζημίωσης, χρηματοδότηση, μέσα μεταφοράς).
  • Συνεχή επιμόρφωση και εξειδίκευση των Μηχανικών Δ.Υ. Οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων με κυκλική συμμετοχή όλου του επιστημονικού προσωπικού.
  • Σταμάτημα της προώθησης ποικίλων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο (μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (με συμβάσεις λίγων μηνών έως ετών), υπάλληλοι με συμβάσεις έργου, εποχικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι μερικής απασχόλησης) που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών και διασπούν τους υπαλλήλους.
  • Αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις των ασφαλισμένων στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Μηχανικών Δ.Υ.
  • Λήψη αυστηρών οργανωτικών μέτρων στις Υπηρεσίες ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία φαινομένων διαφθοράς.
  • Συμβολή της Περιφέρειας σε κοινωνικές δαπάνες (εκδηλώσεις για τους υπαλλήλους, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις κ.λ.π).
  • Μόνιμη συνεργασία πολιτικής ηγεσίας και Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. σε θέματα προγραμματισμού και υλοποίησης μελετών και έργων καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων λειτουργίας Υπηρεσιών και σχέσεων Υπηρεσιών-πολίτη.

Οι Μηχανικοί Δ.Υ. στην περιοχή μας, στα πλαίσια των αποφάσεων της Ομοσπονδίας Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του κλάδου μας (στη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο έχει αποτραπεί η διεξαγωγή δημοπρασιών συνολικού ύψους 76.000.000 €) διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα παραπάνω θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Διοίκηση και τα μέλη της.
Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε κάθε μορφής εποικοδομητικό διάλογο με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας ελπίζοντας σε θετική ανταπόκριση.

Ο Πρόεδρος
Κώστας Δροσόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Σουρούνης

Τελευταία ανανέωση ( 08.03.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >