Απολογισμός Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. 2006-2007 Εκτύπωση E-mail
23.01.07
Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα
Τηλ: 2610-310478, 2610-312652, fax: 2610-310478, 2610-312652
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πάτρα 23 - 1 - 2007
Αρ. Πρωτ. 17

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. 2006-2007 ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 25-1-2007

Συμπληρώθηκαν 11 μήνες από την εκλογοααπολογιστική Γενική Συνέλευση του 2006 μετά την οποία προέκυψε το νέο Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. Στη σημερινή Γ.Σ. θα δώσουμε μια εικόνα των δραστηριοτήτων του Δ.Σ. και των βασικών προβλημάτων που απασχόλησαν τους Μηχανικούς Δ.Υ.
Είναι σαφές ότι βασικό κριτήριο για την αποτίμηση της δράσης του Δ.Σ. είναι ο συσχετισμός με το γενικότερο πολιτικό και συνδικαλιστικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας. Στο γεγονός αυτό στηρίχτηκε και το Πρόγραμμα Δράσης που ψήφισε το Δ.Σ. στην αρχή της θητείας του.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φυσικά και στην περιοχή μας αντιμετωπίσαμε μια κυβερνητική πολιτική που χαρακτηρίζεται από ουσιαστική μείωση των αποδοχών μας, ανισότητες μεταξύ συναδέλφων, μεγάλη ακρίβεια στην αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών, φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (διάφορες μορφές απασχόλησης, ελαστικά ή νέα ωράρια, σχέδια για άρση μονιμότητας), αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, αναποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου και λιτότητα-ανεργία για τους πολίτες, ενίσχυση των φαινομένων αυθαιρεσιών των δυνάμεων καταστολής, ατομική οχύρωση πολλών συναδέλφων μακριά από συλλογικές δράσεις. Δυσοίωνα μηνύματα ήρθαν για τους εργαζόμενους με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2007 που βασικά κινείται στην ίδια πολιτική λιτότητας με τους προηγούμενους.
Ειδικότερα στο χώρο των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών εντάθηκε η, δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, συστηματική και έντονα ζημιογόνα εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου τομέα σε ιδιώτες. Ο νόμος για τις μελέτες του δημοσίου, η αυξημένη παρουσία εταιρειών και συμβούλων, ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, οι εξαγγελίες για πρόσληψη Α.Ε. για να παίξουν το ρόλο του τελικού δικαιούχου (αντί των δημοσίων υπηρεσιών) στο Δ! Κ.Π.Σ., η αδιαφορία για την οργάνωση και ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών οδηγούν σε σοβαρή επιστημονική-θεσμική-οικονομική απαξίωση τον χώρο όπου εργαζόμαστε.
Αρνητικές επιπτώσεις για τους Μηχανικούς Δ.Υ. προστέθηκαν με:

  • Την απόλυτη μείωση των αποδοχών μας λόγω της συρρίκνωσης του επιδόματος 6 0/00 και της στασιμότητας στις υπόλοιπες αποδοχές μας
  • Τη ψήφιση νέου νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (αύξηση κρατήσεων για πολλούς συναδέλφους, καμία μέριμνα για τον Κ.Υ.Τ., αυθαίρετος υπολογισμός των παροχών σύνταξης, διατήρηση διαφορών «παλαιών – νέων» κ.λ.π.
  • Την προώθηση Οργανισμών Υπηρεσιών με υποβάθμιση Τεχνικών υπηρεσιών και Μηχανικών Δ.Υ. (Περιφέρειες, Νομαρχίες).

Κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις μας. Η Διοίκηση της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. μετά το συνέδριο του Ιουνίου 2006 και με τις μετέπειτα αποφάσεις Γενικών Συμβουλίων προκήρυξε κινητοποιήσεις από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι σήμερα, με την μορφή Πανελλαδικών και τοπικών 3ωρων στάσεων εργασίας και 24ωρων απεργιών (κυρίως σε ημέρες δημοπρασιών). Στόχος της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. είναι να φέρουμε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και να κάνει παραχωρήσεις, υλοποιώντας και κάποιες δεσμεύσεις της. Συνοπτικά τα κεντρικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι :

  • Η αναβάθμιση των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών, η αποδοτική και οργανωμένη λειτουργία τους και το σταμάτημα εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες με τη μεθοδευμένη συρρίκνωσή τους.
  • Η οριστική νομοθετική διευθέτηση του Ειδικού Αντισταθμίσματος Αυξημένης Ευθύνης – Αποδοτικότητας (7‰), στο ύψος των 550,00 € μηνιαία μεικτά ανά μηχανικό και η άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών του πόρου 7‰ του έτους 2001.
  • Η ομογενοποίηση των αποδοχών μας και η άρση των τεράστιων μισθολογικών ανισοτήτων.
  • Η νομική κάλυψη των Μηχανικών Δ.Υ.
  • Η αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης σύμφωνα με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων των Διαχειριστικών Αρχών και η διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.
  • Η διασφάλιση των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, η ομογενοποίηση και ασφαλιστική – συνταξιοδοτική ισοτιμία παλαιών και νέων (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένων και η λύση των προβλημάτων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (εισφορές, συνταξιοδοτική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Η τοποθέτηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού ως Προϊσταμένων αποκλειστικά Διπλ. Μηχανικών του κλάδου ΠΕ.

Μέχρι τώρα έχουμε πετύχει την υπογραφή Κ.Υ.Α. για τη νομική κάλυψη που καλύπτει όμως μόνο Μηχανικούς του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και 4 Διευθύνσεων της Περιφέρειας. Φυσικά έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την ικανοποίηση του αιτήματος για την αύξηση του 7 0/00.
Στη Δυτική Ελλάδα στα πλαίσια του απεργιακού προγράμματος έγιναν πολλά μπλοκαρίσματα δημοπρασιών και απετράπησαν δημοπρασίες συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 78.500.000 €. Το Δ.Σ. με περιοδείες στους τόπους εργασίας, με ανακοινώσεις και αφίσες ενημέρωνε συνεχώς τους συναδέλφους και πέτυχε τη συσπείρωση ενός απαραίτητου κρίσιμου δυναμικού για την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα υπήρχε συνεχής ενημέρωση των τοπικών Μ.Μ.Ε., συνεντεύξεις τύπου και δηλώσεις που σε αρκετό βαθμό προβλήθηκαν. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν πολύ μεγάλη το αρχικό διάστημα, ακολούθησε όμως φθίνουσα πορεία στη συνέχεια χωρίς όμως να επηρεάσει την επιτυχία των μπλοκαρισμάτων. Στην περιοχή μας είχαμε και φαινόμενα ρήξεων με την τοπική κυβερνητική εξουσία (αντιπαράθεση με τον πρώην Γ.Γ. Π.Δ.Ε. και σύγκρουση με «αγανακτισμένους» κατοίκους και αστυνομία) που τα αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα με την αγωνιστική συμβολή πολλών συναδέλφων. Επίσης ως γενική διαπίστωση (που σχετίζεται άμεσα με την μορφή των κινητοποιήσεων) τονίζουμε ότι κυρίως ενεργοποιούνται και συμμετέχουν συνάδελφοι από υπηρεσίες που ασχολούνται με εκτέλεση έργων. Σε υπηρεσίες με άλλα αντικείμενα ή σε μικρές υπηρεσίες (ένας ή δυο Μηχανικοί) τα πράγματα είναι δυσκολότερα.
Θεμελιώδης εκτίμησή μας είναι ότι οι μορφές αυτών των κινητοποιήσεων που επέλεξε η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. μπορεί να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα ως προειδοποίηση και συσπείρωση των συναδέλφων αλλά μακροχρόνια αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους και κυρίως δρουν αποσυσπειρωτικά. Γιατί, με μια ή δυο τρίωρες στάσεις την εβδομάδα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε απεργιακό κλίμα, πάθος και αποφασιστικότητα διεκδίκησης. Επίσης οι κινητοποιήσεις με την μορφή στάσεων για μπλοκάρισμα δημοπρασιών έχουν μειωμένο συνολικό αποτέλεσμα μετά την ισχύ του Ν.3481/2006 οπότε επιτρέπεται η επανάληψη δημοπρασιών οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας (αν και επιδιώξαμε και ματαιώσαμε μερικές δεύτερες ή τρίτες επαναλήψεις. Τέλος οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν επιδρούν σε όλες τις Υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποσυσπειρωτικών τάσεων και τη μη καλλιέργεια ενιαίου αγωνιστικού κλίματος. Απαιτείται σήμερα ανασυγκρότηση του κλάδου, προσπάθεια συσπείρωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων, συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες Δ.Υ. (τεχνικών), ενεργοποίηση του Τ.Ε.Ε. και ξεκίνημα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τη μορφή συνεχών απεργιών (αφού φυσικά η πρόταση αυτή εγκριθεί από τις Γ.Σ. των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων). Παράλληλα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις μας προς την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. για συγκρότηση Πανελλαδικού Απεργιακού Ταμείου.

Εκτός από τον τομέα των απεργιακών κινητοποιήσεων το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., υλοποιώντας το Πρόγραμμα Δράσης μας, το χρονικό διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε με:

  • Πολλές επισκέψεις στους χώρους εργασίας και συσκέψεις με τους συναδέλφους (Τ.Α.Σ., Δ.Ε.Κ.Ε., Δ.Δ.Ε., ΔΙ.Σ.Α., Δήμος Πάτρας, Δ.Ε.Σ.Ε., Ν.Α. Αχαϊας, Τ.Υ.Δ.Κ. Αχαϊας, Πολεοδομία Αχαϊας, Ο.Ε.Κ., ΚΕ.Π.Ε.Κ., Υπηρεσίες Νομού Ηλείας, Υπηρεσίες Νομού Κεφαλληνίας).
  • Συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων (fax, αφίσες κ.λ.π.)
  • Ίδρυση τμήματος της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. στο Ν.Κεφαλληνίας και εκλογή προσωρινής Δ.Ε.
  • Προτάσεις - αποφάσεις για θέματα της Πολεοδομίας Αχαϊας, της εξυπηρέτησης των συναδέλφων από το τοπικό γραφείο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το σύλλογο Φαρμακοποιών, του νομοσχεδίου για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., του σχεδίου Οργανισμού Π.Δ.Ε., της επιμόρφωσης των Μηχανικών Δ.Υ., της διάλυσης πολλών Τ.Α.Σ.
  • Παρεμβάσεις για θέματα συναδέλφων στον Ε.Ο.Τ., Πολεοδομίας Ηλείας, Τ.Α.Σ., Δήμου Πάτρας, Δήμου Πύργου, Δήμου Ανδραβίδας, Δήμου Παλικής Κεφαλληνίας.
  • Αποφάσεις του Δ.Σ. για την καταδίκη των κυβερνητικών μέτρων και επιδιώξεων για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, τα θέματα Παιδείας, την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς επίσης για τη γενοκτονία στο Λίβανο και την Παλαιστίνη.
  • Νομική στήριξη των συναδέλφων Μουρελάτου και Ροδόπουλου (τέως Πρόεδρος και Γ.Γ.) που διώκονται για αποφάσεις-παρεμβάσεις του προηγούμενου Δ.Σ.
  • Συναντήσεις με τον Νομάρχη Αχαϊας και τον πρώην Γ.Γ. Π.Δ.Ε. και υπόμνημα και συνάντηση με το νέο Γ.Γ. Π.Δ.Ε.
  • Συμμετοχή σε όλα τα Γενικά Συμβούλια,τις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και κατάθεση απόψεων για τις κινητοποιήσεις μας.
  • Προκήρυξη και διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τον Οκτώβριο 2006.
  • Οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δ.Υ.
  • Κατοχύρωση domain name για το δημιουργηθέν site της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. που λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emdydas-de.gr
  • Εκκαθάριση του Μητρώου μελών και εγγραφή 65 νέων μελών.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, το χρονικό διάστημα αυτό λειτούργησε με τακτικές συνεδριάσεις (18 συνεδριάσεις σε 10 μήνες) και οι αποφάσεις του κινήθηκαν στη κατεύθυνση συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Απαιτείται πάντως η μέγιστη ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων έτσι ώστε όλες οι προσπάθειες να οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες επιτυχίες.
Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. θα συνεχίσει σταθερά το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ευρύτερης συμμετοχής συναδέλφων και της αντιπαράθεσης με αυθαιρεσίες που καλλιεργούνται από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τους εργασιακούς χώρους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

Τελευταία ανανέωση ( 06.02.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >