Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
19.04.13

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Καταγγέλουμε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι Ελληνικές αρχές, που ως τώρα με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, έχουν πλέον επιδοθεί σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.

Ήδη, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, οι ελληνικές αρχές προέβησαν μέχρι σήμερα στη σύλληψη κάποιων προσφύγων, προκειμένου τελικά να εκδοθούν στην Τουρκία. Όλοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες διώκονται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους και είναι πιστοποιημένα θύματα βασανιστηρίων. 

Όλοι έχουν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές και τα αιτήματα κάποιων από αυτούς εκκρεμούν προς έκδοση απόφασης πέραν της δεκαετίας (!), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο πρόσωπό τους θετικές γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών για χορήγηση ασύλου εδώ και 10 χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής τους στην Τουρκία, οι πέντε συλληφθέντες κινδυνεύουν να φυλακιστούν και να βασανιστούν εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης, μετά από άδικες δίκες.

Θυμίζουμε ότι τα άτομα που διώκονται συστηματικά στη σημερινή Τουρκία λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, φοιτητές και δικηγόροι, είναι χιλιάδες.  

Στις 26.3.13 το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, που εξέτασε τα αιτήματα έκδοσης δύο εξ αυτών, των Zeki Gurbuz και Bulent Aytunc Comert, ομόφωνα αποφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας το διάτρητο κατηγορητήριο και τους πολιτικούς λόγους δίωξής τους. Παρά όμως την πρωτόδικη απόφαση και προφανώς στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων και των τουρκικών πιέσεων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Πατρών και η υπόθεση εκδικάζεται σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο στις 19.4.2013 (9.30 π.μ.).

Όπως υπενθυμίζει η Ομάδα Δικηγόρων που τους υπερασπίζεται, «η έκδοση ατόμων που διώκονται στην χώρα καταγωγής τους για λόγους πολιτικούς και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης σε περίπτωση επιστροφής τους και που κινδυνεύουν να εκδικαστούν μετά από μια άδικη δίκη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6)". 

Ζητάμε :

  • να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Τούρκοι Πολιτικοί Πρόσφυγες Zeki Gurbuz και Bulent Aytunc Comert.
  •  να σταματήσουν οι διώξεις των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών
  •  όλοι και όλες στον Άρειο Πάγο την Παρασκευή 19-4-2013 και ώρα 09.30. Εκδηλώνουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας ώστε να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης. 

ΠΑΤΡΑ 18/4/2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΑΪΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


 

 
< Προηγ.   Επόμ. >