Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
21.03.13

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί υπό καθεστώς τρομοκρατίας, η περίπτωση της Αργολίδας

Αναρτούμε μια εξαιρετική επιστολή συναδέλφων μηχανικών από την Αργολίδα, προς το ΤΕΕ και την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με το νέο πειθαρχικό δίκαιο. 6 στους 9 υπαλλήλους οδηγήθηκαν ή οδηγούνται σε αργία. 

Ναύπλιο, 12 / 3 / 2013

 προς:- Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Αργολίδας

          - Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Πελοποννήσου

κοιν.:  - Διοικούσα Επιτροπή Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ανατ. & Νότιας Πελοποννήσου
          - Πρόεδρο Περιφ. Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ανατ. & Νότιας Πελοποννήσου κ. Χαρ. Τσιώλη
          - Πρόεδρο Τ.Ε.Ε. Χρ. Σπρίτζη
          - Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

Μετά τις άδικες διώξεις μελών μας, καλούμε το Τ.Ε.Ε. και την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από το καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλεται με τις διατάξεις του Ν.4093/2012.

 Ακολουθεί αναλυτική επιστολή.

  Συνάδελφοι,

 Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε τις ενέργειές σας, σχετικά με δύο θέματα.

 1ο Θέμα:

 Οι τελευταίες εξελίξεις με τους 6 συναδέλφους – μηχανικούς από τις υπηρεσίες του νομού μας: Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου, Υπηρεσία Δόμησης Δ. Άργους, Δ/νση Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων και Περιφ. Ενότητας Αργολίδας που οδηγήθηκαν -και θα οδηγηθούν- σε αυτοδίκαιη αργία λόγω της παραπομπής τους στο πειθαρχικό συμβούλιο μετά τις συνεχείς καταμυνήσεις που δέχτηκαν εκ μέρους πολίτη σχετικές με αυθαίρετες κατασκευές και οικοδομικές άδειες και την παραπομπή τους στα ποινικά δικαστήρια, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις παραπάνω υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από την Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου έχουν τεθεί σε αργία για το λόγο αυτό 3 τεχνικοί υπάλληλοι από τους 8. Ήδη έχουν αποσταλεί κλήσεις σε προκαταρκτική εξέταση σε 3 από τους εναπομείναντες που είναι επίσης μηνυόμενοι από το ίδιο πρόσωπο για τις ίδιες υποθέσεις, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρεθούν και αυτοί στη ίδια θέση.

 Η “διεύρυνση της εφαρμογής του μέτρου της αργίας” με τις αντισυνταγματικές, παράλογες και άκρως επικίνδυνες διατάξεις του Ν. 4093/2012, καθιστά τους δημ. υπαλλήλους έρμαιο του καθενός που είτε έχει ένα μικρό ή μεγάλο συμφέρον είτε είναι κακόβουλος και τους εκθέτει στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Η περίπτωση που αντιμετωπίζουμε στην Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου είναι χαρακτηριστική και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το τι θα επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον με τις όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της χώρας. Και αυτό διότι οι μηχανικοί, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας μας και των συνθηκών υπό στις οποίες καλούμαστε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, είμαστε συνεχώς ευάλωτοι σε ποινικές διώξεις και συχνά βρισκόμαστε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια με σοβαρές συνέπειες σε επαγγελματικό, οικονομικό, αλλά -κυρίως- προσωπικό επίπεδο. Ειδικότερα δε για τους μηχανικούς-δημόσιους υπαλλήλους, έρχεται τώρα να προστεθεί και η “προκαταβολική” τιμωρία με την άμεση απομάκρυνση από την εργασία και την περικοπή μισθού πριν καν εξεταστεί και αποδειχθεί ενοχή για κάτι. Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ρυθμίσεις αυτές του νόμου, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στη διοίκηση, όπως εντελώς παραπλανητικά διατείνονται οι εμπνευστές τους, αλλά το μόνο που θα επιτύχουν είναι να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και ομηρίας στους εργαζόμενους και να αποθαρρύνουν έντιμους, ικανούς και συνεπείς υπαλλήλους να επιτελέσουν το έργο τους και τελικά να αδρανοποιήσουν τις υπηρεσίες.

Άλλωστε, οι περιπτώσεις όπου υπάλληλοι, ελεγχόμενοι για φορολογικές παραβάσεις από τις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες εμφανίζονται να κατέχουν χρηματικά ποσά και περιουσιακά στοιχεία δυσανάλογα των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, μπορούσαν να ελεγχθούν και πειθαρχικά και να τιμωρηθούν αναλόγως και με το προ του Ν.4093/12 νομοθετικό πλαίσιο περι πειθαρχικού δικαίου δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον υπήρχε η βούληση. Ήδη τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία με διάφορους τρόπους πολύ επισταμένα και αυστηρά συλλέγει στοιχεία περιουσιακής κατάστασης από τους υπαλλήλους -και κυρίως τους μηχανικούς- (δηλώσεις “πόθεν έσχες” που αποστέλλονταν απαρέγκλιτα κάθε χρόνο -επι ποινή πειθαρχικής δίωξης κιόλας- στον Γενικό Επιθ. Δημ. Διοίκησης, στον Άρειο Πάγο, κλπ.). Αν πράγματι λοιπόν ο στόχος ήταν να καταπολεμηθεί η διαφθορά, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αναλόγως τα στοιχεία αυτά και να διερευνηθούν τέτοιες περιπτώσεις. Επομένως, ο στόχος δεν είναι αυτός.

 Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτουμε (για το Τ.Ε.Ε.) το από 14.1.2013 υπόμνημα της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. προς τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα, όπου περιγράφονται με πολύ αναλυτικό τρόπο τα ειδικότερα ζητήματα για τους μηχανικούς δημ. υπαλλήλους Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομιών και Κτηματικών Υπηρεσιών και από όπου εύκολα καταλαβαίνει κανείς το πόσο πιο δραματική θα γίνει η κατάσταση με την εφαρμογή των “ρυθμίσεων” του Ν. 4093/12. Επίσης επισυνάπτουμε και τη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας (Σ.Ε.Τ.Α.Α.) για το θέμα.

 Κατά συνέπεια, στα ήδη διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι μηχανικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες, λόγω της ανεργίας και της άθλιας οικονομικής κατάστασης, της πλήρους ανατροπής του νομοθετικού πλαισίου που σχετίζεται με τη δουλειά μας με πληθώρα ασαφειών και νομικών κενών που κανένας “αρμόδιος” δε μπορεί να επιλύσει και που δυσχεραίνουν αφάνταστα το ήδη δύσκολο έργο στο οποίο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, των δυσανάλογα μεγάλων ευθυνών που καλούμαστε να αναλάβουμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο (Ν.4014/11 περί τακτοποιήσεων – νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων , κλπ) υποκαθιστώντας ουσιαστικά τη Διοίκηση, θα έρθει να προστεθεί και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, αφού όλοι μας συναλλασσόμαστε με τη Διοίκηση και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες για την εργασία μας και δεν θα μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

 Ζητούμε :

Ι. Να επιδιώξετε με κάθε δυνατό τρόπο την κατάργηση των αντισυνταγματικών και επικίνδυνων αυτών διατάξεων του Ν.4093/2012 (με ένδικα μέσα, κινητοποιήσεις, παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο)

ΙI. Επειδή μέχρι την κατάργηση του Ν.4093/2012 -που εμείς επιδιώκουμε- είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις με αυτή που περιγράψαμε, και επειδή ο καθένας από εμάς καλείται να αντιμετωπίσει με ίδια μέσα -νομικά και οικονομικά- την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες σε μια συγκυρία όπου όλοι υφιστάμεθα ήδη τις εξοντωτικές συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων με τις δραματικές περικοπές των μισθών μας, την απαξίωση της δουλειάς μας και τη στοχοποίησή μας, να μεριμνήσετε για την παροχή νομικής υποστήριξης στις περιπτώσεις ποινικών διώξεων συναδέλφων.

 2ο θέμα: 

 Το θέμα αυτό είναι ειδικό, αλλά σχετίζεται με το πρώτο και έχει να κάνει με την περίπτωση που αναφέρθηκε για την Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Ναυπλίου.

 Από τους 6 συναδέλφους που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία λόγω των καταμηνύσεων του πολίτη που προαναφέρθηκε και παραπομπή τους στα ποινικά δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος, οι 5 είναι τεχνικοί υπάλληλοι (ΠΕ και ΤΕ) της πρώην Δ/νσης ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ. της Ν.Α. Αργολίδας και ο ένας τεχνικός υπάλληλος της πρώην Τ.Υ.Δ.Κ., ο οποίος -σημειωτέον- μηνύθηκε και κατηγορείται ως πραγματογνώμονας ορισμένος από το δικαστήριο και όχι ως υπάλληλος υπηρεσίας! Αξιοσημείωτο είναι ότι για την ίδια υπόθεση, έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι συνολικά 7 τεχνικοί υπάλληλοι εν ενεργεία & 1 συνταξιούχος (οι 6 Μηχ/κοί ΠΕ), άλλοι ως ελεγκτές μηχ/κοί και προϊστάμενοι της Πολεοδομίας, άλλοι ως μέλη Επιτροπών (ΕΠΑΕ & Αυθαιρέτων) και ένας ως πραγματογνώμονας, επίσης 2 ιδιώτες μηχανικοί (μελετητές & μέλη Επιτροπής Αυθαιρέτων). Οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από το ίδιο πρόσωπο για την ίδια υπόθεση είναι πάνω από 100 (!) και αφορούν σε όλους όσους έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλακεί στην υπόθεση, δηλαδή (μέχρι στιγμής) περίπου 25 άτομα!!! Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους ελεγκτές – τεχνικούς και μέλη συμβουλίων και επιτροπών που λειτουργούν ενδοϋπηρεσιακά, για πραγματογνώμονες – μηχανικούς διορισμένους από το δικαστήριο, ακόμη και για υπαλλήλους-ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης! Επίσης, από τον ίδιο και για την ίδια υπόθεση έχουν καταμηνυθεί και ιδιώτες, μηχανικοί, ακόμη και αιρετοί, που είτε σχετίζονται με το θέμα, είτε με τη λειτουργία των υπηρεσιών.

 Το λεπτομερές ιστορικό της όλης υπόθεσης περιγράφεται στα έγγραφα που κατά καιρούς έχει συντάξει η Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Ναυπλιέων και αποστείλει σε άλλες υπηρεσίες, ελεγκτικές αρχές, δικαστήρια, κλπ .

 Παρά την εξάντληση της ανάλυσης των υπηρεσιακών ενεργειών της Υπηρεσίας Δόμησης στον ίδιο τον καταγγέλλοντα και στις ελεγκτικές αρχές (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., Γ.Ε.Δ.Δ., δικαστήρια) με την πληθώρα απαντητικών εγγράφων που έχει εκδόσει αναφορικά με τις υποθέσεις του ιδίου και των καταγγελλόμενων από αυτόν γειτόνων του, παρά τα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ, παρά την εξαίρεση 4 υπαλλήλων από το χειρισμό των υποθέσεων όπου εμπλέκεται ο πολίτης αυτός, παρά την παραπομπή 7 εν ενεργεία συναδέλφων – υπαλλήλων στα ποινικά δικαστήρια, κλπ., οι παρεμβάσεις του στο έργο της Υπηρεσίας Δόμησης για τις συγκεκριμένες υποθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, εμμονή και φορτικότητα. Κάθε υπηρεσιακή ενέργεια γίνεται αντικείμενο μήνυσης εκ μέρους του και οι υπάλληλοι μπαίνουν στις γνωστές διαδικασίες προκαταρκτικών εξετάσεων, καταθέσεων, απολογητικών υπομνημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό (έξοδα δικηγόρων, κλπ.) αλλά κυρίως ηθικό και ψυχολογικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι αφ'ενός η τρομοκράτηση των συναδέλφων και αφ'ετέρου η παρακώλυση του έργου της Υπηρεσίας Δόμησης με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τους υπαλλήλους προσωπικά, αλλά και για τους ιδιώτες συναδέλφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σχεδόν όλοι οι τεχνικοί υπάλληλοι της Περιφ. Ενότητας Αργολίδας που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα -επιτροπές και συμβούλια- του νομού (ΣΥΠΟΘΑ, Συμβ. Αρχιτεκτονικής) όπου εκκρεμούν θέματα προς εξέταση τα οποία σχετίζονται με τις οικοδομές που καταγγέλλει ο πολίτης αυτός, έχουν υποβάλει αιτήσεις εξαίρεσής τους, λόγω του κλίματος τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει αυτή η κατάσταση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο με τη σωρεία αναγγελιών-αναφορών του στον Εισαγγελέα, στα Δικαστήρια, στις ανεξάρτητες αρχές (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. - Γ.Ε.Δ.Δ.) και σε πολλές υπηρεσίες και όργανα της διοίκησης,

  • καταφέρεται με τρόπο προσβλητικό και μειωτικό για όλους τους συναδέλφους-μηχανικούς που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με τις υποθέσεις του ιδίου και των καταγγελλόμενων γειτόνων του, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί είτε ιδιώτες μηχανικοί – μελετητές & πραγματογνώμονες- εφόσον δεν συντάσσονται με τις απόψεις του, τους αποδίδει κατηγορίες ότι δήθεν παρανομούν και ότι παραβαίνουν τους κανόνες της επιστήμης τους με σκοπό να ευνοήσουν τους γείτονές του, βλάπτοντας έτσι το κύρος και την υπόληψή τους ως επιστημόνων
  • επίσης, παραποιεί τις διατάξεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν

 Επισυνάπτονται ενδεικτικά ορισμένες τέτοιες αναφορές του από όπου προκύπτουν τα παραπάνω.

 Θεωρούμε λοιπόν, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση και επειδή

  • είναι προφανές ότι στόχος του καταγγέλλοντος δεν είναι η ακύρωση των όποιων διοικητικών πράξεων θεωρεί εκείνος ότι είναι παράνομες (αφού δεν τις έχει προσβάλει σε κανένα διοικητικό δικαστήριο), αλλά ο εκφοβισμός των συναδέλφων -που τους εκβιάζει με προσωπικές μηνύσεις- και η αδρανοποίηση της υπηρεσίας. Πράγμα που επιτυγχάνεται πλήρως μετά και την εφαρμογή των αντισυνταγματικών διατάξεων του Ν. 4093/2012 περι αυτοδίκαιης αργίας, τις συνέπειες των οποίων υφίστανται οι συνάδελφοι που προαναφέραμε.
  • συνεχώς προκύπτουν νέοι μηνυόμενοι συνάδελφοι μηχανικοί -υπάλληλοι και ιδιώτες- που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό όσοι από αυτούς είναι υπάλληλοι να βρεθούν στη ίδια θέση με τους συναδέλφους που τέθηκαν σε αργία
  • η επίθεση του συγκεκριμένου προσώπου εναντίον όποιου δεν συντάσσεται με τις θέσεις του είναι τόσο γενικευμένη, που το θέμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις
  • δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μας συμπεριφέρεται ως επαγγελματικό κλάδο κατ'αυτόν τον τρόπο, παρεμβαίνοντας στην άσκηση των καθηκόντων μας, διασύροντάς μας και θίγοντας την προσωπικότητα, το ήθος και την επιστημονική μας επάρκεια, (πολύ δε περισσότερο χωρίς να είναι ο ίδιος μηχανικός) και να παραμένει ανενόχλητος
  • η συμπεριφορά του αυτή παρακωλύει το έργο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και λοιπών οργάνων (επιτροπών, συμβουλίων κλπ) κάνοντας κατάχρηση αυτών εις βάρος των άλλων υποθέσεων με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και στη δουλειά των ιδιωτών μηχανικών,

 το Τ.Ε.Ε. θεσμικά θα πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον του προσώπου αυτού, διερευνώντας τις δυνατότητες των ένδικων μέσων που υπάρχουν, υπερασπίζοντας το κύρος του κλάδου και των μελών του και ζητούμε να το κάνει.

 Σημειωτέον, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει παράλληλα και ανεξάρτητα και με την όποια ανάλογη κίνηση αποφασίσει να κάνει ο κάθε συνάδελφος από εμάς που κρίνει ότι θίγεται προσωπικά από τις ενέργειες του προσώπου αυτού.

 Ελπίζουμε ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από εσάς και θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα. Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτικότερη ενημέρωσή σας επι του θέματος και διάθεση όλων των απαραίτητων στοιχείων.

 Ζητούμε να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό (εντός του μήνα) ανοιχτή σύσκεψη στα γραφεία του ΤΕΕ στο Ναύπλιο, στην οποία να προσκληθούν όλα τα μέλη του ΤΕΕ & της ΕΜΔΥΔΑΣ Αργολίδας, (αλλά και της ΕΕΤΕΜ) όπου να παρευρεθούν, (εκτός από τη Ν.Ε. του Τ.Ε.Ε. Αργολίδας και την Τοπική Επιτροπή ΕΜΔΥΔΑΣ Αργολίδας), και εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι από τα κεντρικά και τα περιφερειακά όργανα του Τ.Ε.Ε., προκειμένου να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση με στόχο τον προγραμματισμό δράσεων, παρεμβάσεων όπου χρειάζεται και κινητοποίησης για το θέμα (γενικότερο και ειδικότερο).

 Αναμένουμε τις ενέργειές σας και παρακαλούμε για τη σχετική ενημέρωσή μας.

 Συνημμένα:

  • Το από 14.1.2013 υπόμνημα της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. (για το Τ.Ε.Ε.)
  • Η από 5-3-2013 ανακοίνωση του Σωματείου Εργ. Τοπ. Αυτοδ. Αργολίδας
  • Φάκελος που περιλαμβάνει -ενδεικτικά- στοιχεία για το Θέμα 2

 ...............................................................................................

 (ακολουθούν 30 ονόματα μηχανικών - δημ. υπαλλήλων και ιδιωτών)

 

Τελευταία ανανέωση ( 21.03.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >