Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΤΣΜΕΔΕ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
10.10.06
ΠΡΟΣ:
1. Μέλη μας
2. Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

3. Δ.Σ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
ΚΟΙΝ:
1. Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.
2. Εποπτεύουσα επιτροπή Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Πατρών
3.Σύλλογοι Μηχανικών

ΘΕΜΑ: Σχέδιο νόμου για αναδιάρθρωση κλάδων Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Είναι σε όλους μας γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το Ταμείο Ασφάλισης των Μηχανικών και σχετίζονται με τις μεγάλες εισφορές, τις χαμηλές συνταξιοδοτικές παροχές και το απαράδεκτο επίπεδο παροχών και εξυπηρέτησης του Κλάδου Υγείας. Η κατάσταση αυτή είναι αναντίστοιχη με το γεγονός ότι το Ταμείο είναι από τα πλουσιότερα σε κινητή και ακίνητη περιουσία και με σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους 7,1:1.
Επανειλημμένα οι μηχανικοί Δ.Υ. έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε ζητήσει αναδιάρθρωση των κλάδων και αλλαγή της, μέχρι σήμερα, αντιασφαλιστικής και επιχειρηματικής αντίληψης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Δεν θέλουμε Ταμείο – επιχειρηματία, τραπεζίτη, χρηματιστή. Θέλουμε Ταμείο που να εξυπηρετεί τους Μηχανικούς και να μην λειτουργεί ως φορέας απομύζησης των συναδέλφων.
Το πρόσφατο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την έγκρισή του από την Κυβερνητική επιτροπή, δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των Μηχανικών. Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διατήρηση του Κλάδου Κύρια Σύνταξης και του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης, κατάργηση του Ε.Λ.Π.Π. και δημιουργία της Ειδικής Προσαύξησης της Κύριας Σύνταξης και του κλάδου Ειδικών Παροχών.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. επισημαίνει μερικές βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο ταμείο μας και που πρέπει να είναι η βάση της διεκδίκησης των φορέων των Μηχανικών.

  • Σταμάτημα του διαχωρισμού «παλιών» και «νέων» (μετά το 1993) συναδέλφων που είναι ασφαλιστική κληρονομιά από το 1992.
  • Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών.
  • Προσδιορισμός της πλήρους Κύριας σύνταξης στα 1.154 €, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΣτΕ σε προσφυγή συναδέλφου συνταξιούχου(με αντιστοίχιση σε αμοιβες Δ.Υ.)
  • Νομοθετικά και οργανωτικά μέτρα για τον Κ.Υ.Τ. έτσι ώστε να σταματήσει η κατάσταση της ταλαιπωρίας και των απαράδεκτων υγειονομικών καλύψεων.
  • Είσπραξη όλων των εκκρεμουσών εργοδοτικών εισφορών. Δεν είναι αποδεκτό το Δημόσιο να μην αποδίδει τις εργοδοτικές εισφορές στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (πάνω από 150 εκ . € από το 1993).
Το σχέδιο νόμου που προωθείται και που δυστυχώς έχει την «ανοχή» των κεντρικών οργάνων Διοίκησης του Τ.Ε.Ε., δεν καλύπτει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Επιπλέον ουσιαστικά επιβαρύνει μεγάλο μέρος Μηχανικών με νέες εισφορές. Σταχυολογούμε μερικά δυσμενή στοιχεία του νομοσχεδίου:
  • Δεν καταργεί τον διαχωρισμό «παλιών» και «νέων» αλλά δημιουργεί νέες υποκατηγορίες ασφαλισμένων και στους «παλιούς» και στους «νέους» συναδέλφους.
  • Αυξάνει μεν το ποσό της κύριας σύνταξης στα 816 €, δεν υλοποιεί όμως την απόφαση του ΣτΕ. για 1.154 € και ουσιαστικά αποδέχεται την πολυετή κλοπή συντάξεων που έκανε το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. σε βάρος των Μηχανικών. Επιπλέον δεν συναρτά το ποσό αυτό με αντίστοιχες αμοιβές Δ.Υ. (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) αφήνοντας ανοικτό το δρόμο για πολυετές πάγωμα συντάξεων.
  • Αυξάνει τις μηνιαίες εισφορές στις περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων με προσδοκία κάποιες αυξημένες συντάξεις. Ενδεικτικά: Για τους μετά το 1993 Μηχανικούς Δ.Υ. προβλέπει άμεση αύξηση εισφορών κατά 76,15 € τον μήνα και μετά από πέντε χρόνια 127 €. Για τους μονοσυνταξιούχους Μηχανικούς Δ.Υ. μέχρι 50 ετών προβλέπει αύξηση εισφορών 60 € (για μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.500 €) και 5 € για το εφάπαξ.
  • Δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά στην Ειδική Προσαύξηση.
  • Δεν συγκεκριμενοποιείται (πόροι – παροχές) ο κλάδος Ειδικών Παροχών που θα ενισχύει τους αδύνατους οικονομικά Μηχανικούς.
  • Δεν παίρνονται μέτρα για τον Κλάδο Υγείας.

Εκτιμώντας τα παραπάνω δεδομένα ζητάμε την άμεση κινητοποίηση των Μηχανικών και των φορέων τους για την απόσυρση της κυβερνητικού νομοσχεδίου και την μη υποταγή σε οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Με τις διεκδικήσεις μας μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις βελτίωσης των παροχών και της λειτουργίας του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Κώστας Δροσόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Σουρούνης

Τελευταία ανανέωση ( 08.03.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >