Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
23.02.12

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, ΠΑΤΡΑ

τηλ: 2610-32.69.22 fax: 2610-32.69.22 URL: www.emdydas-de.gr

    Πάτρα, 22 / 2  / 2012

 

Αρ. Πρωτ. : 52   

Προς :   Μέλη μας

Η Εργατική Εστία και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας είναι των εργαζομένων και να μείνουν σ’ αυτούς!

Στη νέα άθλια δανειακή σύμβαση, που υπέγραψε και συμφώνησε το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, στο κεφάλαιο «προσαρμογή του μισθολογικού κόστους εργασίας» προβλέπεται μέσα σε 6 μήνες η κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Η ουσία είναι, όμως, ότι μέσα από την κατάργηση των δύο αυτών Οργανισμών ,καταργούνται οι παροχές που προσφέρουν αυτοί οι Οργανισμού σε εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα με χαμηλά εισοδήματα, σε άνεργους και συνταξιούχους. Τις παροχές αυτές, τα επιτελεία της Ε.Ε. και της τρόικας, τις χαρακτηρίζουν παροχές όχι πρώτης προτεραιότητας. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931, είναι ο αρχαιότερος Οργανισμός της χώρας και για πολλά χρόνια ήταν ο κύριος φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Χρηματοδοτεί και λειτουργεί πάνω από 120 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Οργανώνει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, οργανωμένων εκδρομών, προγράμματα παροχών για θέατρο, βιβλία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στεγάζει τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ιδρύθηκε το 1954 και στα 58 χρόνια της λειτουργίας του στέγασε πάνω από 700.000 εργατικές οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Σκοπός του ΟΕΚ είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Εκτός από την κατασκευή και τη διάθεση σε δικαιούχους έτοιμων κατοικιών, συμμετέχει σε προγράμματα επιδότησης ενοικίου (μόνο για το 2011 έχουν υποβληθεί 58.000 αιτήσεις), έχει χορηγήσει στεγαστικά δάνεια περίπου 83.000 για αγορά κατοικίας, με επιδότηση επιτοκίου από τα οποία παραμένουν ενεργά για το 2011 πάνω από 70.000. Επίσης, χορηγεί επισκευαστικά δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Υπάρχουν σε εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα. Είκοσι οικισμοί πανελλαδικά βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης. Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα για όσους δικαιούχους δεν έχουν πάρει τα Οριστικά συμβόλαια κυριότητας των κατοικιών τους ή είναι σε διαδικασία δανειοδότησης μέσω Τραπεζών. Και οι δύο Οργανισμοί έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Και οι δύο Οργανισμοί δεν ασκούν κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά ανακυκλώνουν τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων .Η συμμετοχή των εργαζομένων για τον ΟΕΕ είναι από 0,35% και των εργοδοτών στο ίδιο ποσοστό. Για τον ΟΕΚ είναι 1% για τους εργαζόμενους και 0,75% για τους εργοδότες.

Το ΙΚΑ είναι ο φορέας που εισπράττει τις αντίστοιχες εισφορές και μέχρι σήμερα παρακρατούσε ένα σημαντικό μέρος τους, για την χρηματοδότηση των συντάξεων. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τους φορείς ανέρχονται για τον ΟΕΚ 3 δισ. ευρώ και τον ΟΕΕ περίπου 1 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη του νέου επαίσχυντου μνημονίου για το κλείσιμο των οργανισμών είναι αντικοινωνική και απάνθρωπη όχι μόνο γιατί στέλνει στην ανεργία τους 1.400 εργαζόμενους, στερεί κοινωνικές παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και γιατί χτυπάει τα Συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα μέχρι εξοντώσεως. Είναι τμήμα των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο για το 2012 και των 150.000 απολύσεων μέχρι το 2015.

Η πρόταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει να θεσπίσει νομοθεσία για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ως πρώτο μέτρο προτείνει το κλείσιμο των δύο φορέων, που το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών είναι στο ύψος του 1,10%.

Ο αγώνας των εργαζόμενων στους Οργανισμούς Εστίας και Κατοικίας είναι αγώνας όλων μας. Με το συντονιστικό των εργαζόμενων στους Οργανισμούς πρέπει να βρεθεί και να συμπορευθεί κάθε σωματείο, επιτροπή, πρωτοβουλία γειτονιάς, εργαζόμενος, άνεργος και συνταξιούχος!

· ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

· ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

· ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

· ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

 

ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη ΠΕΜΠΤΗ

23 Φλεβάρη στις 6μ.μ.στο ΕΚΠ, ΠΛ.ΟΛΓΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

Τελευταία ανανέωση ( 23.02.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >