Πρόγραμμα Δράσης Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. 2006-2008 Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
03.05.06
ΠΡΟΣ: Μέλη μας
ΚΟΙΝ: Π.Ο Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2006-2008

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., που προέκυψε μετά τις εκλογές της 31/3/2006, θα προσπαθήσει να συντονίσει, σε αγωνιστική κατεύθυνση, τους Μηχανικούς Δ.Υ. της περιοχής μας στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου μας με ιδιαίτερη έμφαση στην μισθολογική, ασφαλιστική και εργασιακή αναβάθμισή μας.
Είναι σαφές ότι η επιλογή των βασικών στόχων του προγράμματος δράσης της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. για την προσεχή διετία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν συνδέεται με γενικότερες εκτιμήσεις και ανάλυση του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού κλίματος μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας.

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή όπου, στα πλαίσια των εφαρμοζομένων πολιτικών της "παγκοσμιοποίησης" της οικονομίας, αυξάνονται οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών. Παράλληλα οι κυρίαρχες καπιταλιστικές δυνάμεις με την επιθετική πολιτική τους, ματώνουν την ανθρωπότητα (π.χ. Παλαιστίνη, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ) και εκμεταλλεύονται οικονομικά και περιβαλλοντικά τους λαούς.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η συσσώρευση κερδών, η καταλήστευση του περιβάλλοντος, η εξαθλίωση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, η προώθηση της λογικής των ατομικών λύσεων και το σπάσιμο κάθε αντίστασης από τον κόσμο της εργασίας.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού με την αύξηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, οι πολιτικές λιτότητας, οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις, οι δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (ελαστικοποίηση, μερική απασχόληση κ.λ.π.) και στο ασφαλιστικό σύστημα, η κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, τα μέτρα φορολογικής καταλήστευσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ο αυταρχισμός των δυνάμεων καταστολής που επιτίθενται όλο και περισότερο εναντίον βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή ενθαρρύνεται από οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους που έχουν την ιδεολογία και τα οράματα της «ελεύθερης αγοράς» που αντιστοιχούν σε υπερκέρδη για το κεφάλαιο και εκμετάλλευση για τους εργαζομένους.
Φορείς αυτής της πολιτικής είναι, με πράξεις και διακηρύξεις, οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά στους χώρους που δραστηριοποιούνται οι Μηχανικοί Δημόσιοι υπάλληλοι οι κυρίαρχες τάσεις είναι:

  • Υποβάθμιση και μεθοδευμένη απαξίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Μηχανικών Δ.Υ. με τη συστηματική και σχεδιασμένη εκχώρηση επιτελικών αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα, όπως ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των έργων και μελετών, σε ιδιωτικούς φορείς. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με την αθρόα σύσταση ανωνύμων εταιρειών, με την ευρύτατη χρήση των πάσης φύσεως ποικιλώνυμων συμβούλων, εταιρειών επίβλεψης, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ανεξέλεγκτου κόστους. Με τους πρόσφατους νόμους για τις μελέτες δημοσίων έργων και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας λυμαίνεται τα πλέον κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και διογκώνοντας το κόστος που θα μετακυλισθεί στους πολίτες.
  • Απροθυμία παρέμβασης σε τομείς που εμφανίζονται φαινόμενα μη υγιούς διαχείρισης και της επακόλουθης διαπλοκής συμφερόντων και διαφθοράς.
  • Υποταγή της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας και αξιολόγησης σε πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες.
Αταλάντευτος και καθημερινός στόχος της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. θα είναι το αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από αυτή.

Εκτός από την παραπάνω βασική πολιτικοσυνδικαλιστική κατεύθυνση, που θα διαπερνά όλο τον προσανατολισμό δράσης, η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. αγωνιζόμενη για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας, θα επιδιώξει κυρίως τους παρακάτω στόχους:

  • Πρόταξη συνολικού πλαισίου διεκδικήσεων των Μηχανικών Δ.Υ. με αιτήματα αιχμής το σταμάτημα της μεθοδευμένης συρρίκνωσης των Δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών, την αποδοτική και οργανωμένη λειτουργία τους, τις αποδοχές μας, την ασφαλιστική και υγειονομική μας κάλυψη, τις εργασιακές συνθήκες και τις μορφές απασχόλησης, την επιμόρφωση και τη νομική μας κάλυψη. Απαίτησή μας είναι η απάλειψη των κραυγαλέων ανισοτήτων που παρατηρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία αλλά και μέσα στους ίδιους χώρους εργασίας καθώς επίσης και μεταξύ νέων και παλαιών συναδέλφων.
  • Νέο μισθολόγιο για τους Δ.Υ. με ουσιαστικές αυξήσεις και ιδιαίτερη αναγνώριση του ρόλου των Μηχανικών Δ.Υ.
  • Αύξηση του επιδόματος 7 0/00 σε 550 € ανά μήνα, όπως προφορικά έχει συμφωνήσει η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., και άμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών του 7 0/00 από το 2001.
  • Υλοποίηση της ψηφισθείσας το 2005 διάταξης για τη νομική κάλυψη των Μηχανικών Δ.Υ. με έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών αποφάσεων και χορήγησης των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων.
  • Υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-συμφωνίας του 2002 όσον αφορά το θέμα του προβαδίσματος των Μηχανικών Δ.Υ. ως Προϊσταμένων των Τεχνικών υπηρεσιών. Υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων.
  • Στελέχωση των Υπηρεσιών με τον απαραίτητο αριθμό Μηχανικών Δ.Υ.
  • Συνεχή επιμόρφωση και εξειδίκευση των Μηχανικών Δ.Υ.
  • Δημιουργία μόνιμης κίνησης για άρση των ανισοτήτων μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και αναβάθμιση των υπηρεσιών και παροχών του ταμείου προς τους Μηχανικούς. Αποτροπή των διαφαινομένων σχεδίων για νέα δυσμενή αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος (όρια ηλικίας, ασφαλιστικές εισφορές, ποσό σύνταξης κ.λ.π.).Τερματισμός των απαράδεκτων συνθηκών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από το τοπικό Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (τεράστιες ουρές για κατάθεση δικαιολογητικών, καθυστέρηση είσπραξης νοσηλείων). Δημιουργία παραρτημάτων του Ταμείου στον Πύργο, στη Ζάκυνθο, στο Αργοστόλι. Εφαρμογή συνταγολογίου με πληρωμή στα φαρμακεία μόνο της συμμετοχής.
  • Λύση στα προβλήματα των εκτός έδρας μετακινήσεων (χρηματοδότηση, ποσό αποζημίωσης, ανισότιμη αντιμετώπιση Μηχανικών, μέσα μεταφοράς).
  • Ριζική βελτίωση της υλικοτεχνικής δομής και οργάνωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και έλεγχο και διαφάνεια στην εκτέλεση των δημοσίων έργων και μελετών.
  • Καταγγελία των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στις Υπηρεσίες και των Μηχανικών Δ.Υ. που έχουν συμμετοχή σε τέτοια φαινόμενα.
  • Συστηματική εναντίωση στην προώθηση ποικίλων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο όπως μόνιμοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (με συμβάσεις λίγων μηνών έως ετών), υπάλληλοι με συμβάσεις έργου, εποχικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι μερικής απασχόλησης.
  • Συμβολή σε αγωνιστικό προσανατολισμό της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων το Δ.Σ. του συλλόγου μας θα κινηθεί με τα παρακάτω μέσα:

  • Ουσιαστική και συνεχής επικοινωνία με τα μέλη μας (επισκέψεις στους χώρους εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.). Μόνιμοι σύνδεσμοι σε κάθε υπηρεσία. Δημιουργία τμημάτων της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. στους νομούς.
  • Συστηματική ενασχόληση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τα πολλά ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους (ιδιαίτερα τους νέους).
  • Συνεχείς επαφές με την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και συνεργασία με άλλους φορείς εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Δημιουργία site της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (εξέταση οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων).
  • Προβολή δραστηριοτήτων της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. στα Μ.Μ.Ε. (αιτήματα, κινητοποιήσεις, τοπικά ζητήματα).
  • Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου στα πλαίσια της Ομοσπονδίας για τη στήριξη των κινητοποιήσεών μας.
  • Δημιουργία τράπεζας αίματος για τους Μηχανικούς Δ.Υ.

Ο Πρόεδρος
Κώστας Δροσόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Σουρούνης

Τελευταία ανανέωση ( 16.01.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >