Εκτύπωση E-mail
29.10.10

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 6977574358,   fax: 2610-310478   

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

Πάτρα    5-10-2010

ΠΡΟΣ: ΓΓ/ΠΔΕ

          Μέλη ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ

          ΜΜΕ

Ανακοίνωση για τον Οργανισμό Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε.  με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση του σχεδίου Π.Δ. για τον Οργανισμό της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ν. 3852/2010  «Νέα αρχιτεκτονική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»)  και την πρόσκληση από τον Γ.Γ. της Π.Δ.Ε. για κατάθεση προτάσεων επί του σχεδίου, επισημαίνει τα παρακάτω:

1.       Το  Δ.Σ.  της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., όπως και η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  είναι αντίθετο με την διοικητική αναδιάρθρωση όπως πραγματοποιείται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Δεν είμαστε κατά της όποιας μεταρρύθμισης που θα έχει να κάνει με την αποκέντρωση. Είμαστε όμως κατά ενός νόμου που φτιάχτηκε μόνο με τη λογική εξοικονόμησης πόρωνκαι θα οδηγήσει σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων, σε μετατάξεις που θα ανατρέψουν τους προγραμματισμούς τους και τέλος δυσλειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα των υπηρεσιών με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες.

2.        Η αναδιάρθρωση της τοπικής κρατικής διοίκησης με το Ν. 3852/2010 γίνεται για την προσαρμογή στις κοινές αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικας Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Ε.Κ.Τ. (προβλέψεις μνημονίου και επικαιροποιημένου μνημονίου).

3.       Η νέα δομή θα χειροτερεύσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων λόγω της συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων όπως η παιδεία και η υγεία.

4.       Απόρροια των προαναφερθέντων είναι το σχέδιο Π.Δ. για τον Οργανισμό της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που οδηγεί σε σχεδόν πλήρη εξαφάνιση και απαξίωση των Δημοσίων Τεχνικών υπηρεσιών και  περιθωριοποίηση και υποβάθμιση των Μηχανικών Δ.Υ. Οι συντάκτες του σχεδίου Π.Δ. εκτός από την προφανή εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της πολιτικής ηγεσίας για απαξίωση των Τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, αφού ετοιμάζουν μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης με μετακύλιση του κόστους στη κοινωνία και δημιουργία Α.Ε. που θα παρακολουθούν τα έργα (όπως οι πρόσφατες παραχωρήσεις έργων των Περιφερειών στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά στην «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.», η δημιουργία της «ΚΡΗΤΗ Α.Ε.» κ.λ.π.), διακρίνονται από πρωτόγνωρη προχειρότητα στη σύνταξη και αποτύπωση των προτεραιοτήτων τους και από άγνοια στοιχειωδών θεμάτων των αρμοδιοτήτων των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις και προκειμένου να συμβάλλουμε στον εποικοδομητικό διάλογο επί του ανωτέρω Π.Δ. καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα στο Γ. Γ. της Π.Δ.Ε. με τις κυριότερες παρατηρήσεις του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο υπογραμμίζουμε ότι σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπεται να επιχειρούνται με τόση προχειρότητα μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους, με αβέβαια αποτελέσματα, που θα επιφέρουν πλήρη αναστάτωση και χαοτική κατάσταση στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Που θα οδηγήσουν σε ακύρωση ώριμα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και ιδιαίτερα η περιφέρεια.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Οργανισμό Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την εκ νέου διαμόρφωσή του από μηδενική βάση. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που μας τέθηκαν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ                               ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >