Εκτύπωση E-mail
24.09.10

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 6977574358,   fax: 2610-310478   

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. για τη διετία 2010-2012

 

     Το νέο Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., που προέκυψε από τις εκλογές της 15/04/2010, καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, στα πλαίσια των αποφάσεων του 13ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και να χαράξει τη δράση του για την επόμενη διετία.

    Η επιλογή των βασικών στόχων του προγράμματος δράσης της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. για την προσεχή διετία συνδέεται άμεσα με το υπάρχον ζοφερό κοινωνικοοικονομικό κλίμα, για την πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας.

    Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή παγκόσμιου οικονομικού πολέμου. Οι μεγάλοι τραπεζικοί και οικονομικοί κολοσσοί, αφού κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους μετά την κρατική παρέμβαση και χρηματοδότηση, επιχειρούν να επιβάλλουν με τον χειρότερο τρόπο τις επιλογές τους στοχεύοντας στην επιβολή  νέας τάξης πραγμάτων στην παγκόσμια κοινότητα. Η επίθεση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης έχει πάρει πρωτόγνωρη μορφή, γκρεμίζοντας κατακτήσεις αιώνων, κατατροπώνοντας τις οικονομίες των χωρών, οδηγώντας στην ανεργία και στην ομηρία εκατομμύρια εργαζόμενους.

    Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η συσσώρευση κερδών (σήμερα το 1%  κατέχει το 38% του παγκόσμιου πλούτου), η εξαθλίωση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, το σπάσιμο κάθε αντίστασης από τον κόσμο της εργασίας, η σύνθλιψη των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και ο υποβιβασμός τους κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Στην χώρα μας φορείς αυτής της πολιτικής είναι οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν διαχρονικά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής της διαχρονικής πολιτικής ήταν η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, η αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής (ακόμα και τομέων που μέχρι πρόσφατα εξασφάλιζαν εσωτερική επάρκεια και τόνωναν τις εξαγωγές) και η αποβιομηχάνιση (που συνοδεύτηκε από την παραπομπή κάθε ελπίδας για αύξηση του ΑΕΠ στον τομέα των υπηρεσιών και στην πελατειακή διαχείριση των όποιων κοινοτικών χρηματοδοτήσεων).

Αυτή η συναινετική πολιτική του δικομματισμού οδήγησε στο τεράστιο δημόσιο – αλλά και ιδιωτικό – χρέος και στο αντιπαραγωγικά τροφοδοτούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ήταν η πολιτική παράδοσης στη λογική του εύκολου υπερκέρδους του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού τομέα (των τοκογλύφων τραπεζιτών και χρηματιστών) διάσημη πια για τις φούσκες-τέρατα που γέννησε διεθνώς. Ήταν η λογική της αυταπάτης ότι όλα μπορούν να γίνουν με «αρπαχτές» και «κουμπαριές» στις πλάτες των ανθρώπων που πραγματικά παράγουν τον πλούτο.

Είναι αυτές οι πολιτικές που έφεραν στην Ελλάδα το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η περίφημη τρόικα η οποία έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και ουσιαστικά χαράσσει πολιτική και παίρνει αποφάσεις πρωτοφανείς σε σφοδρότητα εναντίον όλων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών, αδιαφορώντας για τις δυνατότητές τους ή ακόμα και αυτή την επιβίωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνονται για να διασωθεί η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η οποία έγινε ασφυκτική θηλιά για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και για να εξασφαλιστεί η ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνής τραπεζική ολιγαρχία. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες καταδικάζονται για πολλά χρόνια στην ανέχεια και τη μιζέρια. Θα δουλεύουν χωρίς να αμείβονται επαρκώς για να ξεπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν οι πολιτικές των εναλασσόμενων κυβερνήσεων του δικομματισμού.

    Η μέχρι τώρα θητεία της νέας κυβέρνησης καταγράφεται από:

·         Πρωτοφανή επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων συνολικά. (Πάγωμα των βασικών μισθών, μείωση κατά 20% των επιδομάτων, κατάργηση 13ου & 14ου μισθού).

·         Ταυτόχρονη αύξηση εμμέσων και αμέσων φόρων και γενικά αύξηση του κόστους ζωής.

·         Ψηφίστηκε ο χειρότερος ασφαλιστικός νόμος της μεταπολεμικής ιστορίας με αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων, σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, ενοποίηση όλων των ταμείων σε τρία.

·         Αλλαγή εργασιακών σχέσεων με αύξηση απολύσεων, μικρότερη αποζημίωση, γενίκευση ελαστικών σχέσεων εργασίας

·         Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (λιμάνια ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, διόδια κλπ)

·         Απορρύθμιση και διάλυση του κοινωνικού κράτους με μείωση των διαθέσιμων πόρων για την υγεία και τη Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

·         Εφαρμογή του Προγράμματος “Καλλικράτης” που οδηγεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις τελών, απολύσεις υπαλλήλων, σοβαρή απορρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και κατάργηση των κοινωνικών παροχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οφείλουμε σαν συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθούμε σε  τέτοιου είδους πολιτικές και να παλέψουμε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία την καταστροφή του περιβάλλοντος κλπ, οι οποίες οδηγούν σε περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού, την αύξηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην ανατροπή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων στην εργασιακή ανασφάλεια.

   Ειδικά στους χώρους που δραστηριοποιούνται οι Μηχανικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι, αν και στήριξαν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας με όλες τις δυνάμεις τους, η μέχρι σήμερα πολιτική εκφράστηκε με:

 

1.         Σημαντικές απώλειες των αποδοχών μας οι οποίες σε σχέση με τον μ.ο των αμοιβών των Μηχανικών Δ.Υ της Ε.Ε, και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ρόλο που έχουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

2.         Υποβάθμιση και μεθοδευμένη απαξίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Μηχανικών Δ.Υ. με τη συστηματική και σχεδιασμένη εκχώρηση επιτελικών αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα, όπως ο σχεδιασμός ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των έργων και μελετών σε ιδιωτικούς φορείς. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με την αθρόα σύσταση ανωνύμων εταιρειών με την ευρύτατη χρήση των πάσης φύσεως ποικιλώνυμων συμβούλων, project managers, εταιρειών επίβλεψης αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ανεξέλεγκτου κόστους και με τη σύσταση ειδικών Υπηρεσιών που συνήθως επιτελούν ειδικές αποστολές. Με την ελαστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Ο ιδιωτικός τομέας λυμαίνεται τα πλέον κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και διογκώνοντας το κόστος που θα μετακυλιστεί στους πολίτες.

3.         Παραπέρα  υποβάθμιση του ρόλου των Μηχανικών σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για κρίσεις και προσλήψεις.

4.         Υποχώρηση των κατακτήσεων που αφορούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις.

5.         Μη υλοποίηση των ρυθμίσεων που έχουν συνυπογραφεί στη συλλογική σύμβαση - συμφωνία του 2002.

6.         Διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τεράστιες δυσμενείς ανατροπές για όλους τους ασφαλισμένους.

7.         Περαιτέρω υποβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και της κατοχύρωσης των ακαδημαϊκών μας σπουδών.

8.         Αδρανοποίηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

9.        Ελαχιστοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και εμπορευματοποίηση των Δημοσίων έργων.

 

   Αταλάντευτος και καθημερινός στόχος της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. θα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται από αυτή.

 

   Εκτός από την παραπάνω βασική κατεύθυνση, που θα καθορίζει όλο τον προσανατολισμό δράσης, η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. αγωνιζόμενη για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα του κλάδου μας, θα επιδιώξει κυρίως τους παρακάτω στόχους:

 

·         Πρόταξη συνολικού πλαισίου διεκδικήσεων των Μηχανικών Δ.Υ. με αιτήματα αιχμής το σταμάτημα της μεθοδευμένης συρρίκνωσης των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών ιδιαίτερα μετά το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, την αποδοτική και οργανωμένη λειτουργία τους, τις αποδοχές μας, την υγειονομική μας κάλυψη, τις εργασιακές συνθήκες και τις μορφές απασχόλησης, την επιμόρφωση και τη νομική μας κάλυψη. Απαίτησή μας είναι η απάλειψη των κραυγαλέων ανισοτήτων που παρατηρούνται από Υπηρεσία σε Υπηρεσία αλλά και μέσα στους ίδιους χώρους εργασίας καθώς επίσης και μεταξύ νέων και παλαιών συναδέλφων.

·         Άρση της αλόγιστης και επικίνδυνης εκχώρησης αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του Δημόσιου Τομέα υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις  κλπ)

·         Ομογενοποίηση αποδοχών - κλαδικό μισθολόγιο – αναγώριση χρόνου προϋπηρεσίας από την ημερομηνία απόκτησης της άδειας του επαγγέλματος.

·         Σαφής θεσμοθέτηση διακριτών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους διπλωματούχους μηχανικούς ενιαίου πενταετούς κύκλου σπουδών.

·         Το μοντέλο των ολιγοπρόσωπων κινητοποιήσεων που και με ευθύνη της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ανεπαρκές. Στόχος της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ είναι η ανάπτυξη αγωνιστικού πνεύματος και διεκδικητικής κουλτούρας με μαζική συμμετοχή των συναδέλφων σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις του Συλλόγου.

·         Άμμεση καταβολή των οφειλομένων ποσών 7% από το 2001.

·         Υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης-συμφωνίας του 2002, όσον αφορά το θέμα του προβαδίσματος των Μηχανικών Δ.Υ., ως Προϊσταμένων των Τεχνικών Υπηρεσιών

·         Στελέχωση των Υπηρεσιών με τον απαραίτητο αριθμό Μηχανικών Δ.Υ.

·         Συνεχή επιμόρφωση για όλους τους Μηχανικούς Δ.Υ., με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και την επιλογή των καταλληλότερων μορφών και φορέων υλοποίησης μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

·         Ανατροπή των σχεδίων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος (όρια ηλικίας, ασφαλιστικές εισφορές, ποσό σύνταξης, ενοποίηση ταμείων, ένταξη των Δ.Υ στο ΙΚΑ κ.λ.π.). Διασφάλιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων τόσο στο Δημόσιο όσο και στο ΤΣΜΕΔΕ.

·         Εξασφάλιση των  πιστώσεων για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Εξασφάλιση με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με το Ν. 3833/10, αξιοπρεπές επίπεδο για «εκτός έδρας» ημερήσιες και χιλιομετρικές αποζημιώσεις.

·          Ριζική βελτίωση της υλικοτεχνικής δομής και οργάνωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών.

·          Καταγγελία των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στις Υπηρεσίες και των Μηχανικών Δ.Υ. που έχουν συμμετοχή σε τέτοια φαινόμενα.

·          Συμβολή σε αγωνιστικό προσανατολισμό της Π.Ο.  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

 

Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων το Δ.Σ. του συλλόγου μας θα κινηθεί με τα παρακάτω μέσα:

 

·         Ουσιαστική και συνεχής επικοινωνία με τα μέλη μας με έκτακτες Γενικές συνελεύσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, fax, email κλπ.

·         Ενημερωτικές επισκέψεις του ΔΣ σε χώρους εργασίας πριν από κινητοποιήσεις.

·         Δημιουργία απεργιακής επιτροπής.

·         Συστηματική ενασχόληση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τα πολλά ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους Μηχανικούς (ιδιαίτερα τους νέους).

·         Συνεχείς επαφές με την Π.Ο.  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και συνεργασία με άλλους φορείς εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

·         Προβολή δραστηριοτήτων της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. στα Μ.Μ.Ε. (αιτήματα κινητοποιήσεις, τοπικά ζητήματα)

·         Δημιουργία απεργιακού ταμείου στα πλαίσια της Ομοσπονδίας για τη στήριξη των κινητοποιήσεών μας.

·         Συνέχιση των εθελοντικών αιμοδοσιών για τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τους Μηχανικούς Δ.Υ.

·         Αμέριστη υλική και ηθική συμπαράσταση στους συναδέλφους Μουρελάτο και Ροδόπουλο μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

·         Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και σεμιναρίων

·         Διοργάνωση κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στα πλαίσια που μας  το επιτρέπουν τα οικονομικά του Συλλόγου.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >