Εκτύπωση E-mail
31.05.10

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 6977574358,   fax: 2610-310478   

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

 

Πάτρα 18-5-2010

Αρ. Πρωτ. 85

ΠΡΟΣ: ΕΚΔΔΑ

Μέλη ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ

            ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Κατάργηση των περιφερειακών ινστιτούτων επιμόρφωσης

 

Με βάση τις αλλαγές που περιέχονται στο σχέδιο «Καλλικράτης» τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης καταργούνται από τις αρχές του 2011 και το προσωπικό τους μετατάσσεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Ένα από τα σοβαρότερα εργαλεία, παραγωγής στελεχών και γνώσης στη δημόσια διοίκηση, κινδυνεύει με κατάρρευση. Η μεθόδευση της υποβάθμισης του ΕΚΔΔΑ στοχεύει στη μεταφορά των επιμορφωτικών σεμιναρίων των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. Τη στιγμή που η διοίκηση έχει ανάγκη παραγωγής στελεχών και εξειδικευμένων προγραμμάτων γνώσης, περιθωριοποιείται, απαξιώνεται και αχρηστεύεται το ΕΚΔΔΑ προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί η επιμόρφωση. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταργήσει τις περιφερειακές δομές του ΕΚΔΔΑ επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα υποβάθμισης.

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ συνεργάστηκε ενεργά με το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, οι οποίες αφορούν στην επιμόρφωση των μηχανικών του δημόσιου σε θέματα τεχνολογίας, νομοθεσιών, διαχείρισης έργων κλπ τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι μηχανικοί να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδας ήταν σε θέση αφενός να μπορεί να κατανοεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φορέων της περιοχής, αφετέρου να μπορεί να υλοποιεί με επιστημονική και οργανωτική αρτιότητα τα προγράμματα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας επιμόρφωση

 

Είναι αδιανόητο να καταργείται το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδος μια υπηρεσία με τόση μεγάλη παραγωγή έργου εξαιρετικής ποιότητας, με εκτίμηση στην τοπική κοινωνία, στο χώρο των Δημοσίων Υπηρεσιών και ειδικά στο κλάδο των Μηχανικών του Δημοσίου. Το αυτοτελές τμήμα εκπαίδευσης της περιφερειακής διοίκησης δεν είναι εκπαιδευτική μονάδα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδας στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον ένα γραφείο εκπαίδευσης στην νεοσύστατη περιφερειακή διοίκηση - η οποία, ως νέα δομή, θα έχει να επιλύσει μία σωρεία οργανωτικών θεμάτων -  θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

 

Τονίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη επιμόρφωσης των μηχανικών του δημόσιου τομέα σε ένα οργανωμένο συνεργατικό πλαίσιο και μην βλέποντας ούτε ένα επιχείρημα υπέρ της διάλυσης του ΠΙΝΕΠ Δυτικής. Ελλάδας απαιτούμε να διατηρηθεί το ΠΙΝΕΠ Δυτικής. Ελλάδας, και να ενισχυθεί η περιφερειακή αποκεντρωμένη εκπαίδευση.

 

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ

 
< Προηγ.   Επόμ. >