PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
15.03.10

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 6977574358,   fax: 2610-310478   

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

e-mail:  Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

                                                                                 Πάτρα 5-3-2010

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. 2009-2010

 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απολογιστική Γενική Συνέλευση του 2009 και 24 μήνες από τις εκλογές για ανάδειξη Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Στη σημερινή Γ.Σ. θα δώσουμε μια εικόνα των δραστηριοτήτων του Δ.Σ. και των βασικών προβλημάτων που απασχόλησαν τους Μηχανικούς Δ.Υ.

Βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων πολιτικών εξελίξεων, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, είναι η πρωτοφανής κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία 20 χρόνια και της παγκοσμιοποίησης σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Βασικά στοιχεία της επίθεσης αυτής απαντώνται στα ζητήματα της ανεργίας (ιδίως των νέων και των γυναικών), των εργασιακών σχέσεων (τεχνητή μείωση της ανεργίας με διαμόρφωση εργασιακού μεσαίωνα ελαστικών σχέσεων εργασίας), του ασφαλιστικού, των αποδοχών, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, της χειραγώγησης συνειδήσεων μέσω των Μ.Μ.Ε., των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των πολεμικών επεμβάσεων (Γάζα, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.) και της ειρήνης με τον ψευδεπίγραφο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Κινητήριοι μοχλοί αυτής της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο είναι, λόγω της προφανούς ισχύος τους, οι Η.Π.Α. και η κοινωνικά ανοχύρωτη και ανάλγητη, ιδίως μετά τη συνθήκη του Μάστριχτ, Ε.Ε.  Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση με τα θεμελιώδη της Σύμφωνα και τους όρους που αυτά επιβάλλουν, είναι το όχημα για τις ιδιωτικοποιήσεις, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη χώρα μας το σκηνικό αυτό μεταφέρεται αντίστοιχα και πλήττει μεγάλο αριθμό πολιτών ενώ στον αντίποδα συσσωρεύει τεράστια κέρδη ιδιαίτερα στο περιπλανώμενο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το οποίο αφού κερδοσκόπησε άπληστα και ασύδοτα σε βάρος των εργαζομένων ασκώντας θεσμική τοκογλυφία αποφάσισε να μετακυλίσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης στους εργαζόμενους στοχοποιώντας τα μικρομεσαία εισοδήματα με απώτερο σκοπό τον υποβιβασμό τους κάτω από τα επίπεδα της φτώχιας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που εκδηλώθηκε με ένταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εξελίσσεται ραγδαία σε γενικευμένη δομική κρίση του συστήματος. Αναδεικνύει το αδιέξοδο και τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει οδηγήσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης η οικονομική δικτατορία που έχει επιβάλλει το διεθνές τραπεζικό καρτέλ. Είναι ταυτόχρονα κρίση περιβαλλοντική, κοινωνική, αξιών και θεσμών.

Τη χρονιά που πέρασε στις εθνικές εκλογές αποδοκιμάστηκε η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. η οποία θεοποίησε τους νόμους της αγοράς επιδιώκοντας την κοινωνική και οικονομική πόλωση, επιδείνωσε την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και τους οδήγησε στον υπερδανεισμό προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέψευσε πολύ γρήγορα τις προσδοκίες που δημιούργησε το φιλολαϊκότερο προεκλογικό της πρόγραμμα. Παρά τα κάποια θετικά μέτρα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και του εξορθολογισμού της δημόσιας ζωής υποτάχθηκε στις εντολές των λεγόμενων αγορών και της ελίτ που διαχειρίζεται τις τύχες της Ε. Ε. και με την υποστήριξη των ΜΜΕ έστρεψε τα βέλη της στους εργαζόμενους. Για δεύτερη συνεχή χρονιά παγώνει το βασικό μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων, με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στις μελλοντικές αποδοχές, όσο και στις συντάξιμες για όσους είναι κοντά στη σύνταξη. Μειώνει τα επιδόματα κατά 12 % και το 13ο και 14ο μισθό κατά 30 %, τη στιγμή που αυτά για τους δημοσίους υπαλλήλους μηχανικούς αποτελούν το 40-70% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών τους (6 %0 - 7 %0 - επιχώρια επιδόματα). Επιπλέον περιορίζει στον προϋπολογισμό τις δαπάνες για εκτός έδρας αποζημιώσεις και υπερωρίες κατά 19% και 16,8% αντίστοιχα. Παγώνει τις προσλήψεις, τη στιγμή που μεγάλο μέρος συναδέλφων αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών. Συνεχίζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των έργων μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουμε στη συνεχή εκτίναξη των διοδίων στις εθνικές οδούς. Ετοιμάζεται άμεσα να αυξήσει τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο δημόσιο, να συνεχίσει την ενοποίηση - διάλυση των Ταμείων , να αλλάξει προς το ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό το ασφαλιστικό σύστημα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κλάδος μας θα υποστεί επιδείνωση στο ασφαλιστικό και αποδεικνύεται πόσο άστοχη ήταν η αναδιάρθρωση του 2007 που προωθήθηκε με ευθύνη του ΤΕΕ. Ετοιμάζεται ακόμα και να καταργήσει το αφορολόγητο όριο, μετατρέποντας τους φορολογούμενους σε ελεγκτές στο κυνήγι των αποδείξεων, με στόχο να μας φορτώσει ακόμα παραπάνω φορολογικά βάρη.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ παρότι έθεσε σωστά στα δύο τελευταία συνέδρια της στρατηγικό στόχο την εξομείωση των αποδοχών όλων των Μηχανικών Δ. Υ. δεν το δεικδίκησε επιθετικά. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο λόγω και των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων δεν έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να αποτυπωθεί στους/στις συναδέλφους και να διεκδικηθεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο παραπάνω στόχος. Ειδικά τον Δεκέμβριο του 2009 υπήρξε εφησυχασμός παρότι η ψήφιση του προϋπολογισμού μας προϊδέαζε για το τι θα επακολουθούσε. Έτσι περιοριστήκαμε σε δύο παναττικές στάσεις εργασίας παρότι τουλάχιστον το δικό μας πρωτοβάθμιο ζήτησε αυτές να γίνουν πανελλαδικές ώστε να αναθερμανθεί το αγωνιστικό κλίμα.

 

Οι επερχόμενες εκλογές στις πρωτοβάθμιες ενώσεις και το Συνέδριο που θα επακολουθήσει πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να στραφεί η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ξανά σε αγωνιστική κατεύθυνση. Οι συνελεύσεις των Τμημάτων και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος όπου θα αποφασιστεί και θα επικυρωθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αποχή από επιτροπές, μπλοκαρίσματα διαγωνισμών και απεργιακές κινητοποιήσεις με ταυτόχρονη δημιουργία και λειτουργία απεργιακών επιτροπών με συμμετοχή των συναδέλφων. Επιπλέον στο βαθμό που η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει την απραξία, θα πρέπει η Ομοσπονδία μας να προχωρήσει σε αγωνιστικό συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες & Σωματεία του Δημοσίου & Ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να κλιμακωθεί και να επεκταθεί ο αγώνας μας. Υπεύθυνοι για να το επιβάλουν αυτό είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

H δύναμή μας βρίσκεται στην ενωτική πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Κυβέρνηση και κεφάλαιο έχουν περάσει στη σημερινή επίθεση μόνο και μόνο επειδή έχουν απέναντί τους διασπασμένους εργαζόμενους που επιχειρούν αποσπασματικά να τα καταφέρουν. Τη στιγμή αυτή οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να ορθώσουν αποφασιστικό και αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές που τους στοχοποιούν. Μπροστά στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που στόχο έχει το χτύπημα των εργαζομένων και την ανάκαμψη της επιχειρηματικής κερδοφορίας δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να απαιτήσουμε την ανατροπή του. Με αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε κάθε κλάδο που κινητοποιείται ενάντια στις λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού» που στόχο έχουν να διαιρέσουν την κοινωνία για να περάσει ευκολότερα η επίθεση. Με αιτήματα και στόχους που να ενοποιούν τους συναδέλφους και να ξεπερνούν το «διαίρει και βασίλευε» των επιδοματικών πολιτικών. Μπαίνουμε σε φάση μεγάλων και παρατεταμένων πανεργατικών αγώνων, προκειμένου να αποκρούσουμε τη μεγαλύτερη επίθεση που δέχθηκε από τη μεταπολίτευση ο κόσμος της εργασίας. Το μήνυμα ότι πληρώσαμε τόσα χρόνια την «ανάπτυξή» τους και τα κέρδη τους - δε θα πληρώσουμε τώρα και την κρίση τους, πρέπει να φτάσει παντού

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., υλοποιώντας το Πρόγραμμα Δράσης μας, το χρονικό διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, προσπαθώντας να κινητοποιεί και να συσπειρώνει τους συναδέλφους, να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα και να αντιμετωπίζει επιμέρους ζητήματα υπηρεσιών και υπαλλήλων. Ενδεικτικά σημειώνουμε:

·         Επισκέψεις στους χώρους εργασίας και συσκέψεις με τους συναδέλφους στις Υπηρεσίες Νομού Ηλείας, Υπηρεσίες Νομού Κεφαλληνίας, Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστημίου Πατρών και στους Καποδιστρικούς Δήμους.

·         Συνεχής ενημέρωση των συναδέλφων (με fax, αφίσες κ.λ.π.). Σοβαρό βήμα σε αυτό τον τομέα είναι και η συνέχιση της λειτουργίας της ιστοσελίδας μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emdydas-de.gr για τρίτη συνεχή χρονιά με συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και χρήσιμες πληροφορίες για δημοσιοϋπαλληλικά ζητήματα. Στον τρίτο χρόνο της λειτουργίας της, είχε περίπου 9.850 επισκέψεις από 6.750 ξεχωριστούς επισκέπτες. Επίσης συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά για πιο άμεση ενημέρωση η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τους αποδέκτες να έχουν φτάσει σε 120 συναδέλφους περίπου. Τέλος αντικαταστάθηκε το fax του συλλόγου λόγω προβλημάτων με άλλο νεώτερης τεχνολογίας και μεγαλύτερων δυνατοτήτων.

·         Μετά και από τις συνεχείς παρεμβάσεις των δύο τελευταίων ΔΣ εφαρμόστηκε το συνταγολόγιο για τους μονοασφαλισμένους συναδέλφους.

·         Προτάσεις - αποφάσεις για θέματα νομοθεσίας Δημοσίων Έργων, αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην καταβολή εκτός έδρας αποζημιώσεων, του προβαδίσματος των ΠΕ Μηχανικών για θέσεις προϊσταμένων.

·         Παρεμβάσεις για θέματα συναδέλφων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πολεοδομία και ΔΤΥ Ν.Α. Αχαϊας, Δήμο Ζακύνθου, Δήμο Πάτρας, Δήμο Λεχαινών και Κτηματική Υπηρεσία Ν. Ηλείας.

·         Κοινή συνέντευξη τύπου για τα θέματα των κινητοποιήσεών μας με το Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε, τους Συλλόγους Μηχανικών και το Σύλλογο Εργοληπτών.

·         Συμμετοχή σε συσκέψεις με τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε. και Δ.Σ. Συλλόγων Μηχανικών.

·         Παρέμβαση με ομιλία στην ημερίδα του Τ.Ε.Ε. για τα μεγάλα έργα.

·         Υπομνήματα και συναντήσεις με τον Γ.Γ. Π.Δ.Ε., τον Νομάρχη Αχαΐας, το Νομάρχη Κεφαλληνίας και την Αντιδήμαρχο Έργων του Δήμου Πατρέων.

·         Οργάνωση δύο εθελοντικών αιμοδοσιών μαζί με το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

·         Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δ.Υ.

·         Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για κλαδικά ζητήματα των Μηχανικών Δ.Υ.

·         Νομική, συνδικαλιστική και ηθική στήριξη, με έγγραφα και παραστάσεις, των συναδέλφων Μουρελάτου και Ροδόπουλου (πρώην Πρόεδρος και Γ.Γ. αντίστοιχα) που καταδικάστηκαν για αποφάσεις-παρεμβάσεις προηγούμενου Δ.Σ.

·         Συμμετοχή στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

·         Εκκαθάριση του Μητρώου μελών και εγγραφή 15 νέων μελών.

·         Προσφυγή κατά του ΟΕΥ του Δήμου Πατρέων.

·         Διοργάνωση ημερίδας μαζί με το ΤΕΕ/ΤΔΕ με θέμα «Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο ρόλος των Μηχανικών Δ.Υ.» και έκδοση ψηφιακού δίσκου με τις εισηγήσεις της ημερίδας.

·         Πραγματοποίηση ενημερωτικής συγκέντρωσης σε ημέρα απεργιακής κινητοποίησης.

·         Συμμετοχή δύο μελών του ΔΣ σε δύο μόνιμες επιτροπές της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

·         Συμμετοχή μελών του Συλλόγου μας στην Πρωτοβουλία “Μηχανικοί για τη Γάζα”.

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, το χρονικό διάστημα αυτό λειτούργησε με τακτικές συνεδριάσεις (16 συνεδριάσεις σε 12 μήνες) και οι αποφάσεις του κινήθηκαν στη κατεύθυνση υπεράσπισης του κλάδου και συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Απαιτείται πάντως η μέγιστη ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων έτσι ώστε όλες οι προσπάθειες να οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες επιτυχίες.

Σε κάθε περίπτωση το Δ. Σ. θα συνεχίσει σταθερά το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ευρύτερης συμμετοχής συναδέλφων και της αντιπαράθεσης με αυθαιρεσίες που καλλιεργούνται από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τους εργασιακούς χώρους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ                                      ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

 

Τελευταία ανανέωση ( 15.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >