Εκτύπωση E-mail
08.03.10

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 6977574358,   fax: 2610-310478   

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

e-mail: as Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

                                                                 Πάτρα 16-2-2010

                                                           Αρ. Πρωτ. 25

Προς: Τον κ. Γ.Γ. της ΠΔΕ Τάσο Αποστολόπουλο

Κοιν.: Υπηρεσίες μελών μας

ΘΕΜΑ: Υπόμνημα προς τον Γ.Γ. της ΠΔΕ για τα προβλήματα λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Δ.Ε.

 

Στις 24/10/2008 το ΔΣ της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. με ανακοίνωσή του είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. με έμφαση στην άσχημη οργανωτική κατάσταση των υπηρεσιών, στην έλλειψη πόρων και στην αδιαφορία των πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων για λήψη των αναγκαίων μέτρων. Δεκαπέντε μήνες αργότερα επανερχόμαστε με το παρόν υπόμνημα για να σας ενημερώσουμε για τα χρονίζοντα προβλήματα στις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ. Συγκεκριμένα:

1.      Παρατηρείται σημαντική έλλειψη οικονομικών πόρων για λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών. Σε μερικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν πιστώσεις για αγορά αναλωσίμων Η/Υ, γραφικής ύλης κ.λ.π. Εδώ και αρκετούς μήνες έχουν κοπεί αρκετές τηλεφωνικές συνδέσεις λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών του Ο.Τ.Ε. ενώ υπάρχουν οφειλές στην Δ.Ε.Υ.Α.Π. και στη Δ.Ε.Η.

2.      Στην Π.Δ.Ε. παρατηρείται σημαντική έλλειψη πιστώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των τεχνικών υπαλλήλων. Σημειώνουμε ότι σε άλλες Περιφέρειες, στα Υπουργεία και τις Νομαρχίες δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Μάλιστα, μετά την απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχουν αυξηθεί σημαντικά, από τον Σεπτέμβριο του 2007, οι αποζημιώσεις των τεχνικών υπαλλήλων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους στις υπηρεσίες εκτός ΠΔΕ. Αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις η επίβλεψη έργων, μελετών οι περιβαλλοντικοί κλπ έλεγχοι και οι αυτοψίες ουσιαστικά δε θα εκτελούνται. Και όλα αυτά σε ένα γενικό τοπίο μείωσης των αποδοχών μας από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους εργαζομένους, τις παντοειδείς φορολογικές επιβαρύνσεις, την καλπάζουσα ακρίβεια, τις αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό κ.λ.π.

3.      Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν με την πλημμελή αξιοποίηση του πλούσιου σε προσόντα και εμπειρία επιστημονικού τεχνικού προσωπικού της Π.Δ.Ε. Οι έννοιες οργανωτική αποτελεσματικότητα, συστηματική ανάθεση καθηκόντων είναι είδη εν ανεπαρκεία. Η θεσμική λειτουργία των Υπηρεσιών παρακάμφθηκε από αδιαφανείς ομάδες υπαλλήλων και ποικιλώνυμων συμβούλων.

4.      Ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι η αρκετά συχνή, τα τελευταία χρόνια, διεξαγωγή ή πρόθεση διεξαγωγής δημοπρασιών με το σύστημα της κλήσης περιορισμένου αριθμού εργοληπτών (συνήθως καταλήγει ουσιαστικά σε απευθείας ανάθεση). Το φαινόμενο αυτό έχει επισημανθεί και από συλλόγους εργοληπτών και πρέπει να εκλείψει οριστικά. Οι κανονικές διαδικασίες δημοπράτησης έργων είναι αρκετά σύντομες και στερούν το δικαίωμα οποιασδήποτε καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής.

5.      Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την παρ.3α του Άρθρου 86 του Ν. 3528 /9-2-2007 (ΦΕΚ 26Α/07) 3. α) «Η επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και αυτοτελών γραφείων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων γίνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της θητείας τους», υπάρχουν Υπηρεσίες στις οποίες έχουν κενωθεί οι θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων για τις οποίες όφειλε το υπηρεσιακό συμβούλιο να προβεί στην επιλογή νέων για το υπόλοιπο της θητείας όπως καθορίζει η παρ.7 του άρθρου 86 του ίδιου Νόμου και μάλιστα το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τότε που οι θέσεις κενώθηκαν με αποτέλεσμα να παραμένουν οι Υπηρεσίες αυτές χωρίς Προϊσταμένους τμημάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή αποβαίνει σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και προκαλεί ερωτηματικά για τους λόγους της αναίτιας και παράνομης αυτής καθυστέρησης.

6.      Σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού πρέπει να επισημάνουμε ότι οποιεσδήποτε αναδιαρθρώσεις σε διάταξη προσωπικού πρέπει να γίνουν με διάλογο στις υπηρεσίες, ενημέρωση των υπαλλήλων και ξεκαθάρισμα των στόχων των οποιωνδήποτε αλλαγών, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες, παρεξηγήσεις ή υπόνοιες για μη αγαθές προθέσεις.

7.      Τέλος επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι θα πρέπει: να εφαρμοστεί σύστημα διαχείρισης ποιότητας στις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ με την πιστοποίησή τους από κατάλληλο φορέα πιστοποίησης για τη συμμετοχή τους στα έργα ΕΣΠΑ, να επισκευαστούν-συντηρηθούν τα ιδιόκτητα κτήρια της ΠΔΕ καθώς και ο μηχανολογικός τους εξοπλισμός (θέρμανση - κλιματισμός), να αναβαθμιστούν τυπικά και ουσιαστικά οι υπηρεσίες οι οποίες τα τελευταία χρόνια με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων (Σ.Δ.Ι.Τ., εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, παραχωρήσεις) οδηγήθηκαν στην ανεπάρκεια και στην αδράνεια.  

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

Τα προβλήματα που σας εκθέσαμε παραπάνω είναι άμεσα και πιεστικά τόσο για τον κλάδο μας όσο και για το σύνολο των υπαλλήλων που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην επίλυσή τους προκειμένου να αναβαθμιστεί η παραγωγή τεχνικού έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          Ανδρέας Σουρούνης                                                   Ανδρέας Καράμπελας

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 08.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >