Εκτύπωση E-mail
10.02.09

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.   ΔΥΤΙΚΗΣ    ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 2610-312652,   fax: 2610-310478, 2610-312652

www.emdydas-de.gr    

 e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ,    Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

                                                                                                                                                                                  

                                                                                                          Πάτρα     5  - 2 - 2009                         

                                                                                                            

                                                                                                                     

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ.  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε.   2008-2009

 ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ  6-2-2009

 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος  από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του 2008 και 11 μήνες από τις εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Στη σημερινή Γ.Σ. θα δώσουμε μια εικόνα των δραστηριοτήτων του Δ.Σ. και των βασικών προβλημάτων που απασχόλησαν τους Μηχανικούς Δ.Υ.

Βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων πολιτικών εξελίξεων, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, είναι η πρωτοφανής κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία 20 χρόνια και της παγκοσμιοποίησης σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Βασικά στοιχεία της επίθεσης αυτής απαντώνται στα ζητήματα της ανεργίας (ιδίως των νέων και των γυναικών), των εργασιακών σχέσεων (τεχνητή μείωση της ανεργίας με διαμόρφωση εργασιακού μεσαίωνα), του ασφαλιστικού, των αποδοχών, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, της χειραγώγησης συνειδήσεων μέσω των Μ.Μ.Ε., των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των πολεμικών επεμβάσεων (Γάζα, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.) και της ειρήνης (στοχοποίηση του Ιράν). Κινητήριοι μοχλοί αυτής της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο είναι, λόγω της προφανούς ισχύος τους, οι Η.Π.Α. και η κοινωνικά ανοχύρωτη και ανάλγητη, ιδίως μετά τη συνθήκη του Μάστριχτ, Ε.Ε.

Στη χώρα μας το σκηνικό αυτό μεταφέρεται αντίστοιχα και πλήττει μεγάλο αριθμό πολιτών ενώ στον αντίποδα συσσωρεύει τεράστια κέρδη ιδιαίτερα στο περιπλανώμενο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το οποίο αφού κερδοσκόπισε άπληστα και ασύδοτα σε βάρος των εργαζομένων ασκώντας θεσμική τοκογλυφία αποφάσισε να μετακυλίσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ύφεσης στους εργαζόμενους. Η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. θεοποίησε τους νόμους της αγοράς επιδιώκοντας την κοινωνική και οικονομική πόλωση, επιδείνωσε την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων και τους οδήγησε στον υπερδανεισμό προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Τη χρονιά που πέρασε κορυφαία ζητήματα στη χώρα μας ήταν τα σχετιζόμενα με την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την εξωφρενική ακρίβεια σε βασικά είδη λόγω των καρτέλ, την υπερφορολόγηση χωρίς τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας αλλά και χωρίς ανταπόδοση λόγω της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, τη συνεχιζόμενη τάση εκχώρησης δραστηριοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες (ιδιωτικοποίηση συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων και μελετών, διόδια, Βιστωνίδα, Σ.Δ.Ι.Τ., Ολυμπιακή, Λιμάνια, κοινωνική πρόνοια κ.λ.π.), η όξυνση της κρατικής καταστολής με τη σχετική αυτονόμηση των κατασταλτικών μηχανισμών από τους θεσμούς του κράτους, ο ξεσηκωμός των αγροτών, της νεολαίας αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στις αρχές του προηγούμενου χρόνου για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα στο χώρο των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών εντάθηκε η προσχεδιασμένη συστηματική και έντονα ζημιογόνα εκχώρηση κερδοφόρων φιλέτων του Δημοσίου τομέα σε ιδιώτες. Η αυξημένη παρουσία εταιρειών συμβούλων, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, οι προσλήψεις Α.Ε. και οι θολές διακηρύξεις για υπερπεριφέρειες οι οποίες θα παίξουν το ρόλο του τελικού δικαιούχου (αντί των δημοσίων υπηρεσιών) στο Ε.Σ.Π.Α., η δημιουργία Α.Ε. όπως «Δήμος Α.Ε.», «Αναπτυξιακές Εταιρείες Νομαρχιών Α.Ε.», «Αναπτυξιακές Εταιρείες Περιφερειών Α.Ε.» κ.λ.π., η απαξίωση και η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών οδηγούν σε σοβαρή επιστημονική, θεσμική, οικονομική υποβάθμιση τον χώρο όπου εργαζόμαστε. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει και μπορεί να είναι στο κέντρο της αγωνιστικής αντιπαράθεσής μας το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό γεγονός αυτής της χρονιάς για τους Μηχανικούς Δ.Υ. είναι η εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεών μας οι οποίες ήταν υποτονικότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μετά την ικανοποίηση κάποιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων μας.

Μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις (συνεχείς στάσεις εργασίας, 24ωρες απεργίες, μπλοκαρίσματα δημοπρασιών, αποχή από επιτροπές και εκπροσωπήσεις) και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είχαμε σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και γενικότερα του ασφαλιστικού με τις ενοποιήσεις ταμείων, νέους όρους απονομής συντάξεων (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων με δυσμενή τρόπο υπολογισμού, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών κ.λ.π.). Μια ενοποίηση που έγινε για να καλύψουν τα αποθεματικά των υγιών Ταμείων μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού χωρίς να αλλάξουν οι μέχρι τώρα απαράδεκτες ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές (προσαρμοσμένες σε αντίστοιχες πολιτικές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο) που καταλήστευσαν τα ταμεία (ανύπαρκτα ή χαμηλά επιτόκια καταθέσεων για πολλά έτη, χρηματιστήριο, ομόλογα, ενθάρρυνση στην εισφοροδιαφυγή ιδιωτικού κεφαλαίου και Δημοσίου, χαριστικές ρυθμίσεις κ.λ.π.). Πολιτικές που ανάγονται σε πολλές δεκαετίες πριν, αλλά πήραν ταχύτατο ρυθμό τα τελευταία 15 χρόνια, προωθώντας μεταξύ άλλων και την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι Μηχανικοί Δ.Υ. πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την αντιμετώπιση της αντιασφαλιστικής επέλασης, όπως το απέδειξαν στην περιοχή μας με τη μεγάλη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις όμως η χλιαρή αντίδραση του Τ.Ε.Ε., των συλλόγων Μηχανικών και των εργοληπτικών οργανώσεων δεν κατάφερε να αποτρέψει την ασφαλιστική απορρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι στη μεγάλη διαδήλωση της 19/3/08 η ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ είχε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια διακριτό μπλοκ με σημαίες.

 

Η πανελλαδική απεργία-αποχή από την εργασία των μελών μας στα Συμβούλια Δημοσίων Έργων Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Μελετών, στις Α΄ βάθμιες και Β΄ βάθμιες Επιτροπές Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), στα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (Σ.Χ.Ο.Π.), Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στις Επιτροπές Αυθαιρέτων, για το διάστημα από 27-10-2008 έως 21-11-2008 με τη στήριξη αυτή τη φορά του Τ.Ε.Ε., των συλλόγων Μηχανικών και των εργοληπτικών οργανώσεων είχε σαν αποτέλεσμα να περάσει χωρίς απώλειες για τα μέλη μας το Ν/Σ για την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών.

Στην περιοχή μας, με τη συνεργασία των εργοληπτικών οργανώσεων, απετράπη η διεξαγωγή ορισμένων μικρομεσαίων δημοπρασιών. Η επιτυχία αυτή βασίστηκε στην αγωνιστική διάθεση λίγων συναδέλφων, δίχως τη συμμετοχή δυστυχώς νεώτερων συναδέλφων, στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των κινητοποιήσεων που θα πρέπει να μας προβληματίσει κι εμάς αλλά και την Ομοσπονδία είναι ότι ειδικά στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του απεργιακού προγράμματος, δεν έγιναν πολλά μπλοκαρίσματα δημοπρασιών και δεν απετράπησαν δημοπρασίες γιατί δεν υπήρχαν δημοπρασίες να μπλοκάρουμε. Το σαφές μήνυμα που προκύπτει από τις κινητοποιήσεις μας είναι ότι μόνο με οργανωμένη αγωνιστική προσπάθεια, ρήξεις, τη συμμετοχή όλων καθώς και την οικοδόμηση ευρύτερων συσπειρώσεων και συμμαχιών είναι δυνατόν να έχουμε επιτυχίες.

Η πανελλαδική απεργία-αποχή των μελών μας Μηχανικών Δ.Υ. από τα Όργανα και Επιτροπές Ελέγχου ή παραλαβής Ιδιωτικών Επενδύσεων και λοιπών ενισχυόμενων Ιδιωτικών επιχειρηματικών δράσεων των Αναπτυξιακών Νόμων και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, με διάρκεια από τις 01-11-2008 έως και 30-4-2009 έχει στεφθεί από σχετική επιτυχία, παρά την επιλεκτική δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών από την πολιτική ηγεσία της ΠΔΕ.

 

Η θεσμοθέτηση της αύξησης, στα 70 €, της ημερήσιας αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών Δ.Υ δεν είχε το θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο σύνολο των ΜΔΥ της ΔΕ που όλοι περιμέναμε. Παραμένει σοβαρή εκκρεμότητα η εξασφάλιση της διάθεσης των απαραίτητων πιστώσεων για να μην υπάρχουν προβλήματα πληρωμής των συναδέλφων (π.χ. Π.Δ.Ε., Τ.Α.Σ. Πάτρας, Επιθεώρηση Εργασίας, ΥΠΠΟ). Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ /ΔΕ θεωρεί ότι άμεσο αίτημα της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. αλλά και βραχυπρόθεσμος στρατηγικός στόχος διεκδίκησης πρέπει να είναι η διάθεση 2% του ορίου πληρωμών των έργων και μελετών για τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας μετακινήσεων των τεχνικών υπαλλήλων, είτε η καταβολή εξόδων κίνησης κατά το πρότυπο των Δήμων στο ύψος των 700 € για όλους τους ΜΔΥ.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., υλοποιώντας το Πρόγραμμα Δράσης μας, το χρονικό διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, προσπαθώντας να κινητοποιεί και να συσπειρώνει τους συναδέλφους, να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα και να αντιμετωπίζει επιμέρους ζητήματα υπηρεσιών και υπαλλήλων. Ενδεικτικά σημειώνουμε:

·         Επισκέψεις στους χώρους εργασίας και συσκέψεις με τους συναδέλφους (Τ.Α.Σ., Δ.Ε.Κ.Ε., Δ.Δ.Ε., ΔΙ.Σ.Α., ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ., Δ.Ε.Σ.Ε., Δ.Τ.Υ. Ν.Α. Αχαϊας, Πολεοδομία Αχαϊας, Υπηρεσίες Νομού Ζακύνθου, Περιφερειακό Εργαστήριο, ΤΑΠ Πύργου).

·         Συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων (fax, αφίσες κ.λ.π.). Σοβαρό βήμα σε αυτό τον τομέα είναι και η λειτουργία της ιστοσελίδας μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emdydas-de.gr με συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και χρήσιμες πληροφορίες για δημοσιοϋπαλληλικά ζητήματα. Στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του, είχε περίπου 9.800 επισκέψεις από 6.700 ξεχωριστούς επισκέπτες. Επίσης δημιουργήθηκε mail list για πιο άμεση ενημέρωση. Αυτή την περίοδο στέλνονται mail σε 80 συναδέλφους περίπου.

·         Συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του τοπικού ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και συνεδρίαση εποπτεύουσας επιτροπής ΕΤΑΑ (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) Πάτρας με τη συμμετοχή της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ.

·         Συνέχιση της προειδοποιητικής αποχής από τις εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών Δ.Υ. τεχνικών υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. μέχρι 31/3/2008 και αναστολή της κινητοποίησης μετά την 31/3/2008, δεδομένου ότι υπήρξε θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό.

·         Προειδοποιητική αποχή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών Δ.Υ. του ΤΑΣ Πάτρας από 17/3/2008. μέχρι 16/5/2008 και αναστολή της κινητοποίησης μετά την 16/5/2008.

·         3ωρη στάση εργασίας για την κατάργηση της ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ και για την άσκηση ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών συναδέλφων

·         Σε ένδειξη πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ προσέφερε συμβολικά το ποσό των 1.000 € σε ιατροφαρμακευτικό υλικό για αποστολή στη Γάζα και κατέθεσε 500 € στο λογαριασμό της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

·         Προτάσεις - αποφάσεις για θέματα των επιπτώσεων της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, της ύπαρξης πιστώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, της απαξίωσης και της υποβάθμισης των ΔΤΥ, του προβαδίσματος των ΠΕ Μηχανικών για θέσεις προϊσταμένων.

·         Παρεμβάσεις για θέματα συναδέλφων στον Τ.Α.Σ. Πάτρας, Πολεοδομία και ΔΤΥ Ν.Α. Αχαϊας, Δήμο Ζακύνθου, ΤΑΠ Πύργου, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πάτρας, Δήμο Πάτρας και για την κατάργηση της ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ.

·         Συνεντεύξεις τύπου για τα θέματα των κινητοποιήσεών μας, για την καταδίκη των συνδικαλιστών συναδέλφων μας, για την κατάργηση της ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ, για τα προβλήματα στον ΤΑΣ και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με συμμετοχή και της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.

·         Συμμετοχή σε συσκέψεις με τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε. και Δ.Σ. Συλλόγων Μηχανικών.

·         Παρέμβαση με ομιλία στην ημερίδα του Τ.Ε.Ε. για τα ΑΜΕΑ και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων μελών ΠΕΣΕΔΕ.

·         Υπομνήματα και συναντήσεις με τον Γ.Γ. Π.Δ.Ε., τον Νομάρχη Αχαΐας και τον Προϊστάμενο της ΥΑΣ.

·         Οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας μαζί με το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

·         Χρηματοδότηση θεατρικής παράστασης για τους Μηχανικούς Δ.Υ. στο θέατρο «Αγορά».

·         Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δ.Υ.

·         Νομική, συνδικαλιστική και ηθική στήριξη των συναδέλφων Μουρελάτου και Ροδόπουλου (πρώην Πρόεδρος και Γ.Γ. αντίστοιχα) που καταδικάστηκαν για αποφάσεις-παρεμβάσεις προηγούμενου Δ.Σ.

·         Συμμετοχή στα Γενικά Συμβούλια της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

·         Εκκαθάριση του Μητρώου μελών και εγγραφή 17 νέων μελών.

·         Προσφυγή κατά του ΟΕΥ του Δήμου Πατρέων.

·         3 ψηφίσματα στο 11ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

·         Διοργάνωση ημερίδας μαζί με το ΤΕΕ/ΤΔΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα.

·         Πραγματοποίηση μίας έκτακτης ΓΣ κατά την περιοδεία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Δυτική Ελλάδα μετά το σεισμό του Ιουνίου και 3 ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων.

·         Συνεργασία και κοινές ανακοινώσεις με το ΣΥΠΔΕ και το ΣΥΥΠΕΧΩΔΕ για επιμέρους θέματα.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, το χρονικό διάστημα αυτό λειτούργησε με τακτικές συνεδριάσεις (17 συνεδριάσεις σε 11 μήνες) και οι αποφάσεις του κινήθηκαν στη κατεύθυνση συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Απαιτείται πάντως η μέγιστη ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων έτσι ώστε όλες οι προσπάθειες να  οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες επιτυχίες.

Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. θα συνεχίσει σταθερά το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ευρύτερης συμμετοχής συναδέλφων και της αντιπαράθεσης με αυθαιρεσίες που καλλιεργούνται από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τους εργασιακούς χώρους μας.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              ΑΝΔΡΕΑΣ  ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ                                         ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 10.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >