E-mail
20.01.09

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 2610-312652,   fax: 2610-310478

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

e-mail:  Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ,   Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

2

ΠΑΤΡΑ 29-12-2008

Αρ. πρωτ: 202

ΠΡΟΣ: 1. Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Ν. Αχαΐας

ΚΟΙΝ:  1. Δ.Ε. Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.

            2. Μέλη μας

3. Συλλόγους Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

(κατ’ άρθρο 150 του ν. 3463/2006)

 Της Ενώσεως Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Πάτρα (οδός Τριών Ναυάρχων 40) και εκπροσωπείται νόμιμα

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑ

1. Του εδρεύοντος στην Πάτρα (οδός Μαιζώνος 108) νομικού προσώπου με την επωνυμία «Δήμος Πατρέων» όπως εκπροσωπείται νόμιμα

2. Της υπ’ αριθμ. πρωτ. 39422/18/12/2008 (αρ.πρακτικού 908/2008) αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων με την οποία αποφασίστηκε η τροποποίηση του Οργανισμού  Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων και κατά

3. Κάθε άλλης συναφούς με την απόφαση αυτής πράξης προγενέστερης ή μεταγενέστερης.

1. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 39422/18/12/2008 (αρ. πρακτικού 908/2008) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, περίληψη της οποίας αναρτήθηκε στο δημοτικό κατάστημα στις 17-12-2008, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του μέχρι πρότινος ισχύοντος  Οργανισμού  Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Μεταξύ των άρθρων που τροποποιήθηκαν, είναι και το άρθρο 6 του Οργανισμού, με το οποίο καθορίζονται οι κατηγορίες των μονίμων υπαλλήλων που θα επιλέγονται για την κατάληψη θέσεων Προϊσταμένων ανά διοικητική ενότητα ή αλλιώς ανά οργανική μονάδα.

2. Με βάση τη νέα τροποποίηση και σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, μεταξύ των μονίμων υπαλλήλων των κατηγοριών ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) και ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που επιλέγονται για τις θέσεις των προϊσταμένων, δεν αναγνωρίζεται προβάδισμα διορισμού στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ σε σχέση με τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ, ούτε βεβαίως προβάδισμα διορισμού στους υπαλλήλους κατηγορίας ΤΕ έναντι των συναδέλφων τους της κατηγορίας ΔΕ, αλλά κατά τρόπο εντελώς ακατανόητο και προδήλως άνισο, καθιερώνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προϊσταμένων οι οποίοι μπορεί να προέρχονται χωρίς διάκριση είτε από την κατηγορία ΠΕ είτε από την κατηγορία ΤΕ είτε ακόμα και από την κατηγορία ΔΕ.

3. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πλήρωσης της θέσης του «Προϊσταμένου του Τμήματος Μισθοδοσίας» -που λειτουργικά ανήκει στη Διεύθυνση Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου- στην οποία προϊστάμενος με βάση τον νέο Οργανισμό ορίζεται είτε μόνιμος υπάλληλος κλάδου ΠΕ Δοικητικού  είτε κλάδου ΤΕ13 Δοικητικού  είτε κλάδου ΤΕ Διοκητικού - Λογιστικού είτε κλάδου ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης) είτε κλάδου ΔΕ Διοικητικού.

Η ίδια διαζευκτική και άρα ισότιμη επιλογή Προϊσταμένων παρατηρείται και στα υπόλοιπα Τμήματα

4. Η καθιέρωση της «ισότιμης» αξιολόγησης των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ για τις θέσεις των Προϊσταμένων Τμημάτων που επιχειρείται με το άρθρο 6 του νέου Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, είναι αναμφίβολα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις θεμελιώδεις αρχές της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου, αλλά κυρίως είναι αντίθετη με το άρθρο 97 παρ. α’ του Ν. 3528/2007, δηλ. του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ΦΕΚ 26/9-2-2007) που κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη εφαρμόζεται αναλογικά και στο μόνιμο προσωπικό των ΟΤΑ α’ βαθμού (βλ. άρθρο δεύτερο του νόμου)

 

5. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 97 του Ν. 3528/2007 : «Το προβάδισμα μεταξύ των Υπαλλήλων καθορίζεται ως εξής: α)Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ»

Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη το δίχως άλλο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ έναντι αυτών της κατηγορίας ΤΕ, που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους ΔΕ κ.ο.κ.

Το προβάδισμα αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο και δεν καθιερώνεται τυχαία από τον νομοθέτη, αφού κατά κανόνα οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας προορίζονται για επιτελικές θέσεις που αν μη τι άλλο είναι θέσεις ευθύνης. Και βεβαίως δεν είναι υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι οι υπάλληλοι ΠΕ γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο της εργασίας τους, έχουν μεγαλύτερη διοικητική και εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν καλύτερα επαγγελματικά προσόντα σε σχέση με τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΔΕ ή ΥΕ.

Άλλωστε το προβάδισμα των πτυχιούχων ανωτάτων σχολών σε θέσεις ευθύνης είναι πολύ συνηθισμένο και απαντάται σε αρκετά και σημαντικά νομοθετήματα όπως για παράδειγμα το άρθρο 5 του Π.Δ 13/1993 «περί ελέγχου οικοδομικών αδειών» στο οποίο ορίζεται ότι:

«Ο έλεγχος των υποβαλλόμενων μελετών γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωματούχους μηχανικούς (Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Τοπογράφους Μηχανικούς) και σε περίπτωση έλλειψής των από τεχνικούς κατωτέρων βαθμίδων (υπομηχανικούς, τεχνολόγους, εργοδηγούς)..» ή το άρθρο 25 παρ. 2 του Ν. 3316/2005 «περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων» στο οποίο ορίζεται ότι : «Η Διευθύνουσα Υπηρεσία ορίζει ως επιβλέποντες έναν ή περισσότερους υπαλλήλους της κατόχους τίτλου σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του πανεπιστημιακού τομέα που έχουν την τεχνική δυνατότητα να επιβλέψουν την μελέτη. Κατ’ εξαίρεση και εφόσον δεν υφίσταται επαρκές προσωπικό καθήκοντα επιβλέποντα μπορεί να ασκήσει και ο προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.»           

Παρά ταύτα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων κατά την τροποποίηση του εσωτερικού του Οργανισμού, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις διατάξεις του Ν. 3528/2007, δεν αναγνώρισε προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ έναντι αυτών της κατηγορίας ΤΕ και στους τελευταίους έναντι των υπαλλήλων ΔΕ για τις θέσεις των προϊσταμένων, όπως ρητά επιβάλλει ο νέος Υπαλληλικός Κώδικας, δεν έλαβε υπόψη του την ιεραρχία και κυρίως παραβίασε την Συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 4 παρ.1 Συντάγματος) αρχή της ισότητας (Αρχή που πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις της Δημόσιας Διοίκησης) καθόσον είναι προφανές ότι μεταχειρίστηκε ισότιμα ανόμοιες καταστάσεις (!)

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ακυρωθεί και να εξαφανιστεί.

 

6. Την αναγνώριση προβαδίσματος στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες και στα λοιπά ν.π.δ.δ γνωστοποίησε προς άρση κάθε αμφισβήτησης και το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με σχετική για το θέμα εγκύκλιο διαταγή του (αρ. πρωτ ΔΟΑ/Φ.13/180/οικ.15725-18-6-2007) που απέστειλε για το σκοπό αυτό σε όλα τα Υπουργεία, τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες-Διευθύνσεις Διοικητικού, καθώς και σε όλες τις Περιφέρειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Γεν. Γραμματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της Εγκυκλίου και με βάση το άρθρο 94 του νέου Υπαλληλικού Κώδικα: «Δεν είναι επιτρεπτό να συντρέχουν για την ίδια θέση προϊσταμένου υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών επί ίσοις όροις. Όπως έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την έννοια της ανωτέρω διάταξης, ερμηνευομένης σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, όπου προβλέπεται από τους οικείους οργανισμούς, η πλήρωση θέσης προϊσταμένου από υπαλλήλους περισσότερων κατηγοριών, προηγούνται οι υπάλληλοι της ανώτερης κατηγορίας και ακολουθούν οι των άλλων κατηγοριών. Συνεπώς είναι επιτρεπτή η πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων από υπαλλήλους κατώτερης, κατά τη διαβάθμιση που εισάγεται στον Υπαλληλικό Κώδικα, κατηγορίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων αυτών από υπαλλήλους ανώτερης κατηγορίας (Οράτε Πρακτικό Επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμ. 235/2005).

Κατόπιν των ανωτέρω και με βάση τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος, οι προτεινόμενες στο εξής ρυθμίσεις στους Οργανισμούς των υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ. σχετικά με τους προϊσταμένους πρέπει να προβλέπουν δυνατότητα επιλογής ως προϊσταμένων υπαλλήλων κατά σειρά προτεραιότητας κατηγορίας ΠΕ, εφόσον φυσικά κρίνεται ότι οι λειτουργίες της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας απαιτούν γνωστική υποδομή πανεπιστημιακού επιπέδου και αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, ακολουθούν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ και αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, ακολουθούν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ.

Μάλιστα σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η γνωστική υποδομή υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ θεωρείται υπερβολική για την άσκηση καθηκόντων συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων ιεραρχικά κατώτερου επιπέδου Διεύθυνσης (όπως π.χ. Τμήματος ή  Γραφείου Πρωτοκόλλου, Αρχείου, Αποθήκης κ.λπ), θα μπορούσε να προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις ότι οι προϊστάμενοι αυτών των οργανικών μονάδων θα προέρχονται αποκλειστικά από κατώτερη της ΠΕ κατηγορίας…»

Υπό το πνεύμα της εγκυκλίου το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε κατ’ αρχήν να αναγνωρίσει προβάδισμα στους υπαλλήλους ΠΕ και στη συνέχεια να ορίσει ότι εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν θα προτιμηθούν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ και αν και αυτοί δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν η θέση θα καλυφθεί από υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ.

Επειδή, το έννομο συμφέρον της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ είναι προφανές αφού με την τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και τη μεταβολή της διοικητικής οργάνωσης των Διευθύνσεων θίγονται τα κεκτημένα δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών και των διπλωματούχων υπαλλήλων ανωτάτων σχολών που απασχολούνται στο δημόσιο, (ήτοι των μελών μας).

Επειδή, η προσφυγή μας ασκείται παραδεκτά και εμπρόθεσμα και είναι βάσιμη και αληθινή.

    

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

(και για όσους επιφυλασσόμαστε να προσθέσουμε στο μέλλον)

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να ακυρωθεί και εξαφανισθεί η υπ’ αριθμ. πρωτ. 39422/18-12-2008 (αρ. πρακτικού 908/2008) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων με την οποία αποφασίστηκε η τροποποίηση του Οργανισμού  Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων.

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ                             ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 20.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >