Εκτύπωση E-mail
24.10.08

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 2610-312652,   fax: 2610-310478

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

e-mail:  Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ,   Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πάτρα    24 - 10 – 2008

Αρ. Πρωτ. 170

ΠΡΟΣ: Γενικό Γραμματέα Π.Δ.Ε.

ΚΟΙΝ:  1. Γενικό Διευθυντή   Π.Δ.Ε.

                                                                                       2. Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

                                                                                      3. Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.

                                                                                       4. Μέλη μας

                                                                                       5. Μ.Μ.Ε. 

                                                                                      6. Σύλλογο Εργοληπτών

 

       ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Δ.Ε.

Στις 26/8/2008 έγινε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., Υπαλλήλων Π.Δ.Ε. και Υπαλλήλων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με τον Γ.Γ. Π.Δ.Ε. για να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. Τονίστηκε η άσχημη οργανωτική κατάσταση των υπηρεσιών, η έλλειψη πόρων και η αδιαφορία των πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων για λήψη των αναγκαίων μέτρων. Συγκεκριμένα:

1.     Παρατηρείται σημαντική έλλειψη οικονομικών πόρων για λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών. Σε μερικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν πιστώσεις για αγορά αναλωσίμων Η/Υ, γραφικής ύλης κ.λ.π. Εδώ και λίγους μήνες έχουν κοπεί αρκετές τηλεφωνικές συνδέσεις λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών του Ο.Τ.Ε. ενώ υπάρχουν οφειλές  στην Δ.Ε.Υ.Α.Π. και στη Δ.Ε.Η. Δυστυχώς ο Γ.Γ. επικαλέστηκε άγνοια των γεγονότων επιρρίπτοντας ευθύνη, για την έλλειψη ενημέρωσης, στους Διευθυντές των υπηρεσιών και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν καλοπροαίρετα δεχτούμε την άποψη του Γ.Γ. διερωτώμαστε: Σε ποιο βαθμό έχει φτάσει η χαλαρότητα, η απουσία ενδιαφέροντος και στοιχειώδους συντονισμού;

2.      Στην Π.Δ.Ε. παρατηρείται σημαντική έλλειψη πιστώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των τεχνικών υπαλλήλων. Σημειώνουμε ότι σε άλλες Περιφέρειες, στα Υπουργεία και τις Νομαρχίες δεν υπάρχει τόσο έντονο πρόβλημα. Μάλιστα, μετά την απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχουν αυξηθεί σημαντικά, από τον Σεπτέμβριο του 2007, οι αποζημιώσεις των τεχνικών υπαλλήλων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε. έχουν ήδη εξαντληθεί οι  πιστώσεις του 2008. Το θέμα αυτό είχε τονιστεί από τους συλλόγους των εργαζομένων στην Π.Δ.Ε. εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα είχε γίνει τετράμηνη κινητοποίηση με αποχή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις. Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Π.Δ.Ε. και υπηρεσιακών παραγόντων, δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις. Επιδιώκει δηλαδή η πολιτική ηγεσία παρακολούθηση έργων, μελετών και περιβαλλοντικούς και άλλους ελέγχους και αυτοψίες από το γραφείο ή χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τους υπαλλήλους. Και όλα αυτά σε ένα γενικό τοπίο μείωσης των αποδοχών μας από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους εργαζομένους και υπερκερδών για το κεφάλαιο, τις παντοειδείς φορολογικές επιβαρύνσεις, την καλπάζουσα ακρίβεια κ.λ.π.

3.      Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, εδώ και 2 ½  χρόνια, δεν έχει λυθεί το αυτονόητο πρόβλημα της άρσης των ανισοτήτων των αμοιβών των υπαλλήλων των Περιφερειών. Πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη συγκρότηση των Περιφερειών το 1997, αμβλύνθηκε κάπως το 2002 και οξύνθηκε πάλι το επόμενο χρονικό διάστημα.

4.      Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν με την πλημμελή αξιοποίηση του πλούσιου σε προσόντα και εμπειρία επιστημονικού τεχνικού προσωπικού της Π.Δ.Ε. Οι έννοιες οργανωτική αποτελεσματικότητα, συστηματική ανάθεση καθηκόντων είναι είδη εν ανεπαρκεία. Στη θέση τους υπάρχουν οι ομάδες «παντός καιρού» υπαλλήλων και οι ποικιλώνυμοι σύμβουλοι που συνήθως δεν γνωρίζουν πολλά αλλά αμείβονται καλά. Επίσης, με ευθύνη του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., εξακολουθεί να ισχύει ο, από το 1997, παρωχημένος και πρόχειρος οργανισμός λειτουργίας των Υπηρεσιών ενώ κάποιες κυβερνητικές προτάσεις για αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών και δεν λαμβάνουν υπόψη τις τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις μας.

5.     Ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι η αρκετά συχνή, τα τελευταία χρόνια, διεξαγωγή ή πρόθεση διεξαγωγής δημοπρασιών με το σύστημα της κλήσης περιορισμένου αριθμού εργοληπτών (συνήθως καταλήγει ουσιαστικά σε απευθείας ανάθεση). Το φαινόμενο αυτό έχει επισημανθεί και από συλλόγους εργοληπτών και πρέπει να εκλείψει οριστικά. Οι κανονικές διαδικασίες δημοπράτησης έργων είναι αρκετά σύντομες  και στερούν το δικαίωμα  οποασδήποτε καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής.  

6.     Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την παρ.3α του Άρθρου 86 του Ν. 3528 /9-2-2007 (ΦΕΚ 26Α/07) 3. α) «Η επιλογή προϊσταμένων Διευθύνσεων, Τμημάτων και αυτοτελών γραφείων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων γίνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της θητείας τους» συμβαίνει να έχει λήξει η θητεία των περισσοτέρων  Προϊστάμενων των  Διευθύνσεων της Περιφέρειας μας από τον Ιούλιο του 2008 και σήμερα όχι μόνο να μην έχει γίνει επιλογή αλλά ούτε καν προκήρυξη των θέσεων. Απαιτείται λοιπόν άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων όπως ο Νόμος επιτάσσει. Υπάρχουν επίσης Υπηρεσίες στις οποίες έχουν κενωθεί οι θέσεις προϊσταμένων τμημάτων για τις οποίες όφειλε το υπηρεσιακό συμβούλιο να προβεί στην επιλογή νέων για το υπόλοιπο της θητείας όπως καθορίζει η παρ.7 του άρθρου 86 του  ίδιου Νόμου και μάλιστα το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τότε που οι θέσεις κενώθηκαν με αποτέλεσμα να παραμένουν οι Υπηρεσίες αυτές χωρίς Προϊσταμένους τμημάτων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή αποβαίνει σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και προκαλεί  ερωτηματικά για τους λόγους της αναίτιας και παράνομης αυτής καθυστέρησης.

7.      Κι ενώ τα χρονίζοντα προβλήματα συσσωρεύονται παρατηρείται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο συνεχών μετακινήσεων υπαλλήλων κυρίως από τον κλάδο των μηχανικών χωρίς τη συναίνεσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία υπηρεσιών δύο ταχυτήτων. Από τη μια απαξιωμένες και αποστεωμένες από προσωπικό υπηρεσίες και από την άλλη υπερπλήρεις υπηρεσίες σε σημείο να μην επαρκούν οι χώροι των γραφείων για τους συναδέλφους.

Τα παραπάνω στοιχεία μας οδηγούν ευθέως στην επαναδιατύπωση της εκτίμησής μας ότι, εκτός της ανεπάρκειας και αδιαφορίας πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών, υπάρχει συστηματική και μεθοδευμένη τάση απαξίωσης των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Η τάση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια περίπου και παίρνει όλο και πιο συστηματική μορφή. Οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. δρομολόγησαν και εκτελούν σχέδιο εκχώρησης αρμοδιοτήτων–φιλέτο σε ιδιώτες-εταιρείες. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει το σχέδιο είναι η απαξίωση των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών. Σχέδιο που με παρόμοια μορφή έχει προωθηθεί στο παρελθόν σε Οργανισμούς, υπηρεσίες κ.λ.π. Έτσι πολύ ευκολότερα περνά στην κοινή γνώμη η λογική της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες που όμως πληρώνονται πολύ αδρά (βλέπε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, διόδια σε συγκοινωνιακά έργα, αμοιβές συμβούλων εταιρειών κ.λ.π.).

Οι τεχνικοί υπάλληλοι της Π.Δ.Ε. δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Το μήνυμά μας αφορά όχι μόνο τους υπαλλήλους αλλά και όλους τους πολίτες. Αφορά τους εκπροσώπους φορέων και φυσικά τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης (δεν αρκούν η φραστική έκφραξη κατανόησης και έκπληξης και οι αόριστες επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις).

Στην προσπάθεια ανατροπής αυτού του σκηνικού οφείλουμε να αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε ως εργαζόμενοι και πολίτες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 24.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >