Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Τηλ: 2610-310478, 2610-312652,   fax: 2610-310478

Ηλεκτρ. Δ/νση: www. emdydas-de.gr

e-mail:  Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ,   Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πάτρα    3 - 9 – 2008

Αρ. Πρωτ.

ΠΡΟΣ:         Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεωρ. Σουφλιά 

Χαριλ. Τρικούπη 182     10178 ΑΘΗΝΑ.

ΚΟΙΝ:         1). Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλο

Χαριλ. Τρικούπη 182     10178 ΑΘΗΝΑ 

2). Γ. Γ. Δ.Ε. κ. Δημοσθ. Κατσιγιάννη

Χαριλ. Τρικούπη 182     10178 ΑΘΗΝΑ

3). ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΘΗΝΑ

4). ΤΕΕ/ΤΔΕ

5) ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ Πάτρα

6) ΣΥΥΠΕΧΩΔΕ & Π. Υ. ΥΠΕΧΩΔΕ ΠΔΕ

Αθηνών 105    ΠΑΤΡΑ

7) ΜΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ

Με αιφνίδια απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μεσούντος του θέρους (ΚΒ/ΦΚΠΤ 16.00. ΠΤ 17.00/ΣΥ/οικ/13618/24 ΙΟΥΛ.2008) αφαιρέθηκαν από την καθ ύλη αρμόδια υπηρεσία την ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ (τμήμα Πάτρας) οι επιβλέψεις δύο σημαντικών  έργων της περιοχή μας, που είναι και τα σημαντικότερα έργα αυτής της υπηρεσίας, γεγονός που την καταργεί στη πράξη. Σύμφωνα με τη παραπάνω απόφαση ανατέθηκε η επίβλεψη τους  στο τμήμα Κ.Ε Πρέβεζας της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ. Επίσης τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Αρχής μεταβιβάζονται και αυτά στην ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ . 

Τα δύο έργα, που αφαιρούνται από την Υπηρεσία της Πάτρας και μεταβιβάζονται σε Υπηρεσία με έδρα τη Πρέβεζα προκειμένου να τα συνεχίσει αυτή, είναι:  

1.      Το έργο:  «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (Ε.Π.Π.) με την πόλη της Πάτρας με κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη»,  προϋπολογισμού  60.000.000 €  και

2.      Το έργο: «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (Ε.Π.Π.) με το νέο λιμάνι Πατρών και την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου με την κατασκευή Παραγλαύκιων  αρτηριών και λοιπών εργασιών της Ε.Π.Π.», προϋπολογισμού  80.000.000 €.

Ανάδοχος και των δύο έργων είναι εργοληπτική εταιρεία γνωστού φιλοκυβερνητικού μεγαλοεργολάβου.

Οι καθόλου επαρκείς δικαιολογίες για την ανάγκη μεταβίβασης των δύο έργων σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι οι ακόλουθες:

1.      Τα δύο παραπάνω έργα εμπλέκονται άμεσα με τα έργα κατασκευής του νέου Λιμένα Πατρών και για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών κρίνεται σκόπιμη η άσκηση των αρμοδιοτήτων Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας να γίνεται από την ίδια Υπηρεσία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ.

2.      Μετά το έκτακτο γεγονός του σεισμού του Ιουνίου 2008 οι ανάγκες του ΤΑΣ Αχαΐας (Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαΐας) είναι μεγάλες και θα πρέπει το Τεχνικό Προσωπικό της ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ να συνδράμει στο σύνολο του το έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναστάτωσε τον τεχνικό κόσμο αλλά και την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας και προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα (ανακοινώσεις διαμαρτυρίας συλλόγων και ΤΕΕ/ΤΔΕ, επερωτήσεις βουλευτών, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο).

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ αφού ενημερώθηκε από τους συναδέλφους της ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ θεωρεί ότι η πραγματική αιτία αλλαγής της Διευθύνουσας Υπηρεσίες είναι η μη ικανοποίηση εκ μέρους των συναδέλφων των παράλογων αιτημάτων του αναδόχου.

Στο πρόσφατο πρόγραμμα δράσης του συλλόγου μας είχαμε επισημάνει ότι η κυβερνητική επιλογή της πάσει θυσία μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του μεγάλου κατασκευαστικού τομέα όπως αυτή αποτυπωνόταν με την ελαστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) θα οδηγούσε πολύ σύντομα στην υποβάθμιση και μεθοδευμένη απαξίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Μηχανικών Δ.Υ.

Ότι θα φτάναμε όμως τόσο σύντομα στο σημείο να επιλέγει ο ανάδοχος ποια υπηρεσία είναι η κατάλληλη για να επιβλέψει τα έργα του αυτό δε μπορούσε να το προβλέψει ούτε η πιο νοσηρή φαντασία.

Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να ανακληθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και τα έργα να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν από την αρμόδια υπηρεσία ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ για τους παρακάτω λόγους:

1.      Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να αλλάζει η διευθύνουσα υπηρεσία σε μεγάλα δημόσια έργα που το ένα έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά το ήμισυ και το άλλο κατά τα δύο τρίτα.

2.      Θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο χρονοδιάγραμμα των έργων όσο και στην ποιότητα των έργων.

3.      Θα είναι σχεδόν αδύνατο για τη νέα διευθύνουσα υπηρεσία παραλαμβάνοντας τα έργα από τη μέση να τα ολοκληρώσει χωρίς να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί.

4.      Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην εκδίκαση πιθανών ενστάσεων, αιτήσεων θεραπείας κλπ.

5.      Δυσφημείται και ουσιαστικά διαλύεται αποδεδειγμένα υπερεπαρκής τεχνική υπηρεσία τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνογνωσία.

6.      Το ΤΑΣ Αχαΐας είναι υπερπλήρες σε ικανό και έμπειρο προσωπικό και μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση στο έργο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων όπως έχουμε τονίσει σε παλιότερες ανακοινώσεις μας.

7.      Δημιουργούνται εύλογες απορίες γιατί αλλάζει Διευθύνουσα Υπηρεσία με έδρα την Πάτρα σε έργα που εκτελούνται στην Πάτρα με Υπηρεσία με έδρα την Πρέβεζα.

8.      Δημιουργούνται εύλογες απορίες γιατί να γίνει αυτή η αλλαγή τη στιγμή που η ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ και η ΕΥΔΕ ΜΕΔΕ έχουν τον ίδιο Διευθυντή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 11.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >