Προβληματική λειτουργία υπηρεσιών ΤΣΜΕΔΕ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Administrator   
10.05.06
ΠΡΟΣ:
1. Εποπτεύουσα Επιτροπή
Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Πάτρας 2. Πρόεδρο Δ.Σ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
3. Προϊσταμένη Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Πάτρας

ΚΟΙΝ:
1. Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
2. Δ.Ε. Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.
3. Μέλη μας
4. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: Προβληματική λειτουργία υπηρεσιών Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αγανάκτηση των μελών του για την προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Κ.Υ.Τ. στην περιοχή μας, επισημαίνει τα παρακάτω:

 • Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο το γεγονός του χαμηλοτάτου επιπέδου εξυπηρέτησης των Μηχανικών από το Ταμείο μας τη στιγμή που πρόκειται για ένα ασφαλιστικό Οργανισμό με τεράστια περιουσιακά στοιχεία, με πολύ ευνοϊκή σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και με μεγάλες μηνιαίες εισφορές για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.
 • Για την κατάσταση αυτή υπάρχει σαφής και μακροχρόνια ευθύνη των Διοικούντων του Ταμείου και των εκάστοτε κυβερνήσεων που με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και την αδιαφορία τους έχουν μετατρέψει το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Κ.Υ.Τ. σε Ταμείο ταλαιπωρίας και αναξιοπιστίας.
 • Ειδικά για την περιοχή μας σημειώνουμε ενδεικτικά μερικά προβλήματα που εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα:
  • Το Τμήμα Πάτρας του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. εξυπηρετεί ασφαλισμένους από τους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας και εν μέρει Αιτωλοακαρνανίας. Το προσωπικό είναι προφανώς ποσοτικά ανεπαρκές, οι χώροι εξυπηρέτησης των Μηχανικών και εργασίας των υπαλλήλων απαράδεκτοι, ο εξοπλισμός ποσοτικά και ποιοτικά πολύ κάτω από τις ανάγκες. Είναι επίσης ακατανόητο ότι ο νέος Οργανισμός του Ταμείου προβλέπει για την Πάτρα μικρότερη (κατά έναν υπάλληλο) οργανική σύνθεση από την υφιστάμενη.
  • Η πρόσφατη προσπάθεια μηχανογράφησης, χωρίς αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων, με ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, έχει φέρει σε μερικούς τομείς πρόσθετες δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα οι εγγραφές όλων των Μηχανικών Δ.Υ. με τα στοιχεία τους και τις κατά καιρούς καταβληθείσες εισφορές έχουν λάθη και ελλείψεις. Καλούνται οι συνάδελφοι να προσκομίζουν στοιχεία που έχουν στο παρελθόν προσκομιστεί, οι υπάλληλοι του Ταμείου να κάνουν διορθωτικές εγγραφές που είναι εφικτές μόνο σε συνεννόηση με τα κεντρικά γραφεία του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Δηλαδή ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου Μηχανικών και υπαλλήλων και αναξιοπιστία του μηχανογραφικού συστήματος.
  • Η διαδικασία μηχανογραφικής ενημέρωσης των νοσηλίων παρουσιάζει καθυστερήσεις (απαιτούνται υπάλληλοι και εξοπλισμός).
  • Πριν από την υποτυπώδη μηχανοργάνωση του Ταμείου η κατάθεση δικαιολογητικών νοσηλίων γινόταν όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα. Τώρα γίνεται τις πρώτες 7 ημέρες κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον 1 ώρα αναμονής για κάθε συνάδελφο.
  • Οι πληρωμές των νοσηλίων γίνονται από τις 15 έως τις 20 κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι επίσης τεράστιες ουρές αναμονής.
  • Οι πληρωμές καθυστερούν πολλές φορές με διάφορες δικαιολογίες (π.χ. Δεν έχει πιστώσει χρήματα ο κλάδος Υγείας στο τοπικό ΤΣΜΕΔΕ, θα πληρωθεί η επαρχία, δεν υπάρχει ελεγκτής γιατρός κ.ά.). Ας σημειωθεί ότι τα νοσήλια του Δεκεμβρίου 2005 καταβλήθηκαν τον Μάιο 2006. Παράλληλα ήδη έληξε και είναι άγνωστο πότε θα ανανεωθεί η σύμβαση του ελεγκτή γιατρού στην Πάτρα.
  • Η ταλαιπωρία των συναδέλφων που μένουν σε πόλεις εκτός της Πάτρας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι Μηχανικοί της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, του Πύργου κ.λ.π. αντιμετωπίζουν Οδύσσεια στις όποιες συναλλαγές με το Ταμείο. Η περιφρόνηση που στην πράξη δείχνει το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. – Κ.Υ.Τ. απέναντι σε εκατοντάδες συναδέλφους δεν περιγράφεται με λόγια.
  • Χορηγήθηκαν συνταγολόγια για να πηγαίνουν οι συνάδελφοι με αυτά στα φαρμακεία και να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν γιατί δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Φαρμακοποιών.

Άμεσα λοιπόν πρέπει :

 • Να ενισχυθεί σε προσωπικό και εξοπλισμό το Τμήμα Πάτρας του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. , να οργανωθεί το Τμήμα στον Πύργο και να δημιουργηθούν γραφεία σε Ζάκυνθο και Αργοστόλι.
 • Να λυθούν τα προβλήματα στο σύστημα μηχανογράφησης και να αυξηθούν οι ημέρες εξυπηρέτησης - συναλλαγής των συναδέλφων.
 • Να υπογραφούν συμβάσεις με ελεγκτές γιατρούς που είναι απαραίτητο να βρίσκονται στα γραφεία του Τμήματος τις ημέρες συναλλαγών (για ταχύτερη διεκπεραίωση). Ριζική αντιμετώπιση θα προκύψει με πρόσληψη μόνιμων γιατρών.
 • Να ενεργοποιηθεί το σύστημα καταβολής των νοσηλίων μέσω Τράπεζας.
 • Να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους τοπικούς συλλόγους Φαρμακοποιών για τον τρόπο είσπραξης των δαπανών για φάρμακα.

Είναι γνωστό ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. καλεί τους αρμόδιους του Ταμείου μας να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους με αδιαφορία. Οι εκπρόσωποι των φορέων (Τ.Ε.Ε., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., Σύλλογοι εργοληπτών κ.λ.π.) που συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των Μηχανικών και να συμβάλλουν στη λήψη άμεσων μέτρων αναστροφής της κατάστασης. Η ανοχή είναι πλέον συνενοχή.
Οι Μηχανικοί Δ.Υ. δεν θέλουμε το Ταμείο να είναι χώρος τραπεζικής και χρηματιστηριακής ενασχόλησης, ούτε σημείο αναφοράς για έκδοση εγγυητικών επιστολών. Θέλουμε λειτουργικό και εξυπηρετικό Ταμείο, σύγχρονα οργανωμένο και εξοπλισμένο.
Η αγωνιστική συσπείρωση όλων μας και η καταγγελία κάθε φαινομένου δυσλειτουργίας μπορεί να φέρει την αλλαγή του σκηνικού.

Ο Πρόεδρος
Κώστας Δροσόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας
Ανδρέας Σουρούνης

Τελευταία ανανέωση ( 16.01.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >