Εκτύπωση E-mail
01.03.08

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

  Αθήνα,    29-2-2008

Αρ. Πρωτ. :4772                                                           

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνεχίζονται και εντείνονται οι Αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου.

 

 

Συνάδελφοι,

 

            Με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε στις 27-02-2008 στην Αθήνα, συνεχίζονται και εντείνονται οι κινητοποιήσεις του Κλάδου, μέχρι τις 31-03-2008.

            Η απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αποτελεί απάντηση των Μηχανικών του Δημοσίου προς την Κυβέρνηση, η οποία προωθεί για ψήφιση πλέον στη Βουλή την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει καθώς και την ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την κατάργησή του, μετά από 70 χρόνια ζωής. Η ομόφωνη απόφαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του Κλάδου για όλο το μήνα Μάρτιο αναλυτικά είναι :

 

        24ωρη Πανελλαδική απεργία, αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση με Παντεχνική συγκέντρωση στην Αθήνα στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου και πορεία στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

        24ωρη Πανελλαδική απεργία και Παντεχνική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

        24ωρη Πανελλαδική απεργία και Παντεχνική συγκέντρωση έξω από την Βουλή την ημέρα που θα μπει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Επισημαίνεται ότι για τις τρεις παραπάνω 24ωρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις μας που θα ενημερώνουν τους συναδέλφους αναλυτικά για τις Παντεχνικές συγκεντρώσεις, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και υπόλοιπους Φορείς και Σωματεία των Μηχανικών.

 

      3ωρες   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ   ΣΤΑΣΕΙΣ    ΕΡΓΑΣΙΑΣ για :

           τις   04-03-2008,  11-03-2008,  18-03-2008 (από την έναρξη ωραρίου εργασίας )

  

      και  τέλος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ   ΑΠΕΡΓΙΑ   ΑΠΟΧΗ από την εργασία των μελών μας στα Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Τεχνικά Συμβούλια Κεντρικού,  Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Μελετών, στα Συμβούλια –Επιτροπές Μ.Ε.Κ., Μ.Ε.Ε.Π., Γ.Ε.Μ. κλπ,  στις Α΄ βάθμιες και Β΄ βάθμιες Επιτροπές Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), στα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (Σ.Χ.Ο.Π.), Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στις Επιτροπές Αυθαιρέτων, στις Επιτροπές Ανάθεσης Μελετών (Ν.3316/05),  καθώς και σε όποιες άλλες Επιτροπές και Συμβούλια των Υπουργείων, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Περιφερειών της Χώρας και των Ο.Τ.Α. Α΄και Β΄βαθμού  συμμετέχουν διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη των Α΄βαθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ,  για το διάστημα από 01-03-2008 έως 31-03-2008.

 

Παράλληλα επισημαίνουμε ότι για το διάστημα από 01-03-2008 μέχρι και 31-03-2008, οι Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους να πραγματοποιήσουν επιπλέον στάσεις εργασίας για την αποτροπή επαναληπτικών δημοπρασιών ή στάσεις εργασίας σε διαφορετικό ωράριο εάν κριθεί σκόπιμο ώστε να αποκλείσουν λειτουργία Πολεοδομικών Γραφείων κλπ.  

 

Επιπρόσθετα το Γενικό Συμβούλιο προτείνει :

 

        Με ευθύνη του ΤΕΕ να γίνει ειδική ενημέρωση των Βουλευτών Μηχανικών όλων των κομμάτων και να ζητηθεί η θετική τους συμβολή στο κρίσιμο ζήτημα της ενοποίησης του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία.

 

        Σαν κορυφαία πράξη πολιτικής βαρύτητας, στην περίπτωση που η εξέλιξη είναι αρνητική να παραιτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ.

 

Συνάδελφοι,

            Συνεχίζουμε την πάλη μας μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στη χώρα μας, γιατί :

 

  • Η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων στον 20ο αιώνα και συνεπώς όλοι (πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικό κίνημα,  κοινωνικοί φορείς,  συλλογικότητες κλπ.) έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν τις απόψεις τους στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και διεύρυνσής της, σήμερα που δέχεται ολομέτωπη επίθεση από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που προωθούν την ολοκληρωτική "μεταρρύθμισή" της με στόχο το πέρασμά της στο λεγόμενο τριφασικό σύστημα  προς όφελος της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα και του Κεφαλαίου.

 

        Η επίθεση αυτή στην Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας εκφράζεται με τις πολιτικές που άσκησαν διαδοχικά οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με τους νόμους 2084/1992 (Σιούφα) και 3029/2002 (Ρέππα) και με μια σειρά διατάξεων και ρυθμίσεων που οδήγησαν :

        Στην καταλήστευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπολογίζεται σε περίπου 75 δις. €), μέσα από την υποχρεωτική άτοκη κατάθεση του συνόλου  των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, χρήματα που χρηματοδότησαν εφοπλιστές και βιομηχάνους στο όνομα της ανάπτυξης της οικονομίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την χρησιμοποίηση μέρους των αποθεματικών στα παιγνίδια του χρηματιστηρίου, στα δομημένα ομόλογα κλπ. με την συμμετοχή και συνενοχή του κράτους και των διορισμένων διοικήσεων των Ταμείων.

        Στην μη απόδοση από το Κράτος της υποχρεωτικής συνδρομής του στην Κοινωνική Ασφάλιση (τριμερής χρηματοδότηση) από το 1993 μέχρι σήμερα, οι οφειλές του οποίου υπολογίζονται περίπου στα 12 δισ. €.

        Στις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις στην εργοδοσία με αποτέλεσμα οι οφειλές της προς τα ταμεία από την εισφοροδιαφυγή να αγγίζουν τα 9 δις. € περίπου.

        Στην ανασφάλιστη εργασία που υπολογίζεται ότι αφορά  1 εκατομμύριο περίπου εργαζόμενους, κυρίως οικονομικούς μετανάστες, γυναίκες εργαζόμενες με το  ‘’κομμάτι’’ και νέους εργαζόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών.

        Στον διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε τρεις κατηγορίες, παλαιούς ασφαλισμένους προ του 1983 ασφαλισμένους (παλαιούς) από το 1983 μέχρι το 1992 και τους νέους ασφαλισμένους μετά το 1993 με σαφώς δυσμενέστερους όρους ασφάλισης – συνταξιοδότησης συνολικά.

        Στην μείωση των συντάξεων με το υπολογισμό τους σε μέρος των αποδοχών και με βάση τον μέσο όρο μισθών τελευταίας πενταετίας αντί του μισθού του τελευταίου έτους.

        Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

        Στην αύξηση των ορίων ηλικίας.

 

Αποτελεί εμπαιγμό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές έκρυψε την πολιτική της για το ασφαλιστικό, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα το έθεσε σε προτεραιότητα,  κινδυνολογώντας μάλιστα για κατάρρευσή του, θέση που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Φρόντισε και πάλι κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της δια μέσου των φερέφωνων κ.κ. Αναλυτή και Γκαργκάνα, να ‘’πλασάρει’’ ένα νέο ασφαλιστικό πακέτο που βάζει και πάλι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τα ταμεία μας στο κρεβάτι του Προκρούστη. Οι προτάσεις των ‘’σοφών’’ και οι Κυβερνητικές επιδιώξεις ανάμεσα στα άλλα στοχεύουν :   

         Στην αύξηση των ορίων ηλικίας.

        Στο δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες ανήλικων παιδιών και για όσους εργάζονται σε ΒΑΕ, παίρνουν αναπηρικές συντάξεις κλπ)

        Στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας που θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση των συντάξεων.

        Στη χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των νέων. Η προκλητική αυτή συμπεριφορά ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά, της οποίας το μέλλον υπονομεύεται με κάθε "μεταρρύθμιση", γίνεται προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της παρούσας γενιάς εργαζομένων.

         Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος υπονομεύεται από εκείνες τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την κοινωνική ασφάλιση σαν κόστος που εμποδίζει την "ανάπτυξη", μια ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τις πολιτικές εκείνες που αποβλέπουν στο κτύπημα του κοινωνικού κράτους και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Που επεκτείνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος δεν οφείλεται στο ύψος των παροχών που είναι χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε στο ύψος των εισφορών που είναι από τις υψηλότερες.

Το κύριο ζήτημα είναι η εξασφάλιση των πόρων του συστήματος, που καταληστεύτηκαν και κατασπαταλήθηκαν στο όνομα της αναζωογόνησης της οικονομίας και των χρηματαγορών, η μη χρηματοδότηση από το κράτος, η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η ανασφάλιστη εργασία, η ελαστικοποίηση της εργασίας και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

        Η διασφάλιση του δημόσιου, καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος είναι υπόθεση αδιαπραγμάτευτη.

Άμεσες προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή είναι:

        Η  συνεπής εφαρμογή της χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από το Κράτος (1% του ΑΕΠ το χρόνο) και η εξόφληση των κρατικών οφειλών προς τα Ταμεία.

        Η πλήρης  αποκατάσταση από το Κράτος και τους εργοδότες της ζημιάς που έκαναν στα ασφαλιστικά Ταμεία με την καταλήστευση των αποθεματικών τους, με την δημιουργία ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό ‘’Κουμπαρά’’), κλειστού για τα επόμενα 20 χρόνια, Οι πόροι αυτού του Ταμείου μπορούν να προέλθουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, από την ειδική φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, από την κερδοφορία των δημόσιων επιχειρήσεων, από την έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων και των τραπεζών κλπ.

        Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής (πάνω από 5 δις) και εισφοροαποφυγής, η κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους κακοπληρωτές εργοδότες καθώς και η απόδοση των χρωστούμενων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

        Η κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας νέων, γυναικών και των οικονομικών μεταναστών, καθώς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της μαύρης εργασίας που εκτός των άλλων οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας. Θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας.

        Η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των Κυβερνήσεων  Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

        Η κατάργηση όλων των ασφαλιστικών διακρίσεων που έχουν θεσπισθεί σε βάρος των νέων ασφαλισμένων από το 1992 έως σήμερα.

        Η δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ορίων ηλικίας, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Πλήρης τουλάχιστον αναπλήρωση του μισθού, από την κύρια και επικουρική σύνταξη (δηλ. 80% Κ.Σ+ 20% Επικ. Σύνταξη).

        Η βελτίωση των παροχών υγείας.

        Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

        Η διαφύλαξη και η επέκταση του θεσμού των Βαρέων και ανθυγιεινών και στο δημόσιο. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

        Η αύξηση των αποδοχών και η ένταξη των επιδομάτων στο μισθό.

 

 

Ειδικά για το ΤΣΜΕΔΕ : μαζί με το ΤΕΕ και του Φορείς των Μηχανικών διεκδικούμε με απόλυτο τρόπο την μη ενοποίηση του ΤΣΜΕΔΕ με άλλα Ταμεία. 

 

Επιπλέον απαιτούμε :

 

                    Απόδοση των οφειλών του Κράτους προς το ΤΣΜΕΔΕ που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 300 εκ. € καθώς και της εργοδοσίας.

                    Θεσμικό πλαίσιο και οργάνωση των υποδομών του Ταμείου με όρους και προϋποθέσεις διαφάνειας που να διασφαλίζουν την αξιοποίηση των μεγάλων αποθεματικών του Ταμείου σε όφελος των ασφαλισμένων. Απαγκίστρωση από την Τράπεζα Αττικής με τον προσφορότερο οικονομικά τρόπο για τους ασφαλισμένους.

                    Ομογενοποίηση παλαιών και νέων ασφαλισμένων και στο επίπεδο των εισφορών και στο επίπεδο των συντάξιμων παροχών.

                    Καμία απώλεια πόρων για το ΤΣΜΕΔΕ, από ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης που οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές.

Ειδικότερα σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες του Ν. 3518/06 διεκδικούμε:

 

                    Εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης εκτός της Κ.Σ. και  στην Ειδική Προσαύξηση.

                    Τροποποίηση του Ν. 3518/06 σε ότι αφορά την Κ.Σ. η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένη βάση υπολογισμού και ταυτόχρονα να αυξηθεί σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προσαρμοσμένη σήμερα στα 1.248 €.

                    Υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε κατηγορίες εργαζομένων και σε καμία περίπτωση ενεργοποίηση διατάξεων για άνοδο των εισφορών.

                    Απόσυρση ρυθμίσεων από το ΤΣΜΕΔΕ που αφορούν εισφορές στο σύνολο των αποδοχών (και όχι στον βασικό μισθό),  την 14μηνη βάση υπολογισμού κλπ.

 

                    Τροποποίηση του  νόμου 3518/06  για ίση μεταχείριση μισθωτών – ελεύθερων επαγγελματιών σχετικά με την επικουρική ασφάλιση.

                    Έκπτωση 30% για την πρώτη πενταετία στην Ειδική Προσαύξηση για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/93.

                    Άμεση σύνταξη του Κανονισμού Κλάδου Ειδικών Παροχών του Ν. 3518 και επομένως άμεση ενεργοποίησή του δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων εργαζομένων.

 

Τέλος διεκδικούμε:

                    Ανασύνταξη του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας. Πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών και νοσηλευτικών αναγκών των ασφαλισμένων και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους.

                    Συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ Πανελλαδικά.  

  

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στους αγώνες του Κλάδου προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση του συστήματος κοινωνικής    ασφάλισης και η κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ.

Έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι ο Κλάδος μας με τους αγώνες του έχει πετύχει λύσεις στα αιτήματά του.

 

Τελευταία ανανέωση ( 01.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >