Εκτύπωση E-mail
30.01.08

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα
Τηλ: 2610-310478, 2610-312652, fax: 2610-310478, 2610-312652
Ηλεκτρ. Δ/νση:
www. emdydas-de.gr
e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Πάτρα 28-1-2008

Αρ.Πρωτ.11

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ.  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε.   2007-2008

 ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ  1-2-2008

 

   

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος  από την απολογιστική Γενική Συνέλευση του 2007 και 22 μήνες από τις εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.  Στη σημερινή Γ.Σ., που είναι εκλογοαπολογιστική, θα δώσουμε μια εικόνα των δραστηριοτήτων του Δ.Σ. το χρονικό διάστημα 1/2007-1/2008 και των βασικών προβλημάτων που απασχόλησαν τους Μηχανικούς Δ.Υ.

     Βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων πολιτικών εξελίξεων, στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, είναι η πρωτοφανής επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και στρατιωτικό επίπεδο σε βάρος των λαών. Βασικά στοιχεία της επίθεσης αυτής  απαντώνται στα ζητήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, των αποδοχών, των ιδιωτικοποιήσεων, της παιδείας, της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, της διαμόρφωσης συνειδήσεων μέσω των Μ.Μ.Ε., των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των πολεμικών επεμβάσεων και της ειρήνης. Κινητήριοι μοχλοί αυτοί της κατάστασης είναι, λόγω της προφανούς ισχύος τους, οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε.

     Στη χώρα μας το σκηνικό αυτό μεταφέρεται αντίστοιχα και πλήττει μεγάλο αριθμό πολιτών ενώ στον αντίποδα συσσωρεύει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στο τραπεζικό και χρηματιστηριακό. Η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., τα τέσσερα χρόνια της θητείας της, ακολουθώντας τις βασικές γραμμές των προκατόχων της, οδήγησε σε απόλυτη χειροτέρευση την κοινωνικοοικονομική θέση της πλειοψηφίας του λαού.

    Τη χρονιά που πέρασε κορυφαία ζητήματα στη χώρα μας ήταν τα σχετιζόμενα με την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την ακρίβεια, τη συνεχιζόμενη τάση εκχώρησης δραστηριοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες (δημόσια έργα και μελέτες, Ολυμπιακή, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Λιμάνια, νοσοκομεία, παιδεία, Σ.Δ.Ι.Τ. κ.λ.π.) και  το περιβάλλον λόγω και  των ασύλληπτων καταστροφών από τις πυρκαγιές (ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα).

     Ειδικότερα στο χώρο των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών εντάθηκε η, δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, συστηματική και έντονα ζημιογόνα εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου τομέα σε ιδιώτες. Η αυξημένη παρουσία  εταιρειών συμβούλων, ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και οι πρώτες ενέργειες για υλοποίησή του, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, οι εξαγγελίες για πρόσληψη Α.Ε. για να παίξουν το ρόλο του τελικού δικαιούχου (αντί των δημοσίων υπηρεσιών) στο Ε.Σ.Π.Α., η δημιουργία ή η αναγγελία δημιουργίας Α.Ε. όπως «Δήμος Α.Ε.», «Αναπτυξιακές Εταιρείες Νομαρχιών Α.Ε.», «Αναπτυξιακές Εταιρείες Περιφερειών Α.Ε.» κ.λ.π., η αδιαφορία για την οργάνωση και ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών οδηγούν σε σοβαρή επιστημονική -θεσμική-οικονομική  απαξίωση τον χώρο όπου εργαζόμαστε. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει και μπορεί να είναι στο κέντρο της αγωνιστικής αντιπαράθεσής μας το επόμενο διάστημα.

  

    Σημαντικό  γεγονός αυτής της χρονιάς για τους Μηχανικούς Δ.Υ. είναι  η εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεών  μας και η ικανοποίηση κάποιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων μας. Μετά από πέντε μήνες κινητοποιήσεις (συνεχείς στάσεις εργασίας, 24ωρες απεργίες, μπλοκαρίσματα δημοπρασιών, αποχή από επιτροπές και εκπροσωπήσεις), επιτεύχθηκε:

  • Η οριστική νομοθετική διευθέτηση του Ειδικού Αντισταθμίσματος για τους Μηχανικούς Δ.Υ. ( πρώην 7‰), στο ύψος των 550,00 € μηνιαία μεικτά.

  • Η   καταβολή του ¼ των οφειλομένου ποσού (900€) του πόρου 7‰ του έτους 2001.

  • Η αύξηση, στα 70 €, της ημερήσιας αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών Δ.Υ. Σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει όμως στην εξασφάλιση διάθεσης των απαραίτητων πιστώσεων για να μην υπάρχουν προβλήματα πληρωμής των συναδέλφων (π.χ. Π.Δ.Ε., Τ.Α.Σ. Πάτρας). Άμεσο αίτημα της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. πρέπει να είναι η διάθεση  2% του ορίου πληρωμών των έργων και μελετών για τις αποζημιώσεις των εκτός έδρας μετακινήσεων των τεχνικών υπαλλήλων.

  • Η νομική κάλυψη μεγάλου μέρους των Μηχανικών Δ.Υ. (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.). Και εδώ απαιτείται η πρόβλεψη από τις Υπηρεσίες για χρηματοδότηση των αντιστοίχων κωδικών.

    Η επιτυχία αυτή βασίστηκε στην αγωνιστική διάθεση μιας πρωτοπορίας συναδέλφων, στην καλή τακτική της Ομοσπονδίας και των πρωτοβαθμίων συλλόγων και  στην αξιοποίηση πολιτικών συγκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του απεργιακού προγράμματος, έγιναν πολλά μπλοκαρίσματα δημοπρασιών και απετράπησαν δημοπρασίες συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 90.000.000 €. Το σαφές μήνυμα που προκύπτει από τις κινητοποιήσεις μας είναι ότι μόνο με οργανωμένη αγωνιστική προσπάθεια και ρήξεις είναι δυνατόν να έχουμε επιτυχίες.

   

     Σοβαρές εξελίξεις είχαμε επίσης και στο ζήτημα του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και γενικότερα του ασφαλιστικού. Η ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων  του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. οδήγησε σε αύξηση κρατήσεων για πολλούς συναδέλφους, αυθαίρετο υπολογισμό των παροχών σύνταξης, διατήρηση διαφορών «παλαιών – νέων», ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική  μέριμνα για τον  Κ.Υ.Τ. (ταλαιπωρία ασφαλισμένων, χαμηλές παροχές κ.λ.π.). Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, πολύ έγκαιρα επισήμανε τις αρνητικές διατάξεις του νομοσχεδίου που τελικά ψηφίστηκε με την ανοχή και του Τ.Ε.Ε.  Είχαμε ζητήσει τη συμπαράταξη των Μηχανικών  για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών προθέσεων. Σήμερα, καθυστερημένα δυστυχώς, όλοι μιλούν για τα δυσμενή στοιχεία του νόμου. Απαιτείται η ευρύτερη συσπείρωση των Μηχανικών για την αλλαγή των διατάξεων του Ν.3518/2006 και η συναγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη χάραξη των μελλοντικών διεκδικήσεών μας.

     Είναι αναγκαίο όμως να σταθούμε και στα γενικότερα θέματα του ασφαλιστικού, όπως εμφανίστηκαν το τελευταίο τετράμηνο. Οι κυβερνητικές προτάσεις για ενοποιήσεις ταμείων, νέους όρους απονομής συντάξεων (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων με δυσμενή τρόπο υπολογισμού, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών κ.λ.π.) έχουν ήδη αντιμετωπίσει την αντίδραση των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η θέση μας είναι σαφής. Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα  και τις δυσλειτουργίες των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι μέχρι τώρα ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές (προσαρμοσμένες σε αντίστοιχες πολιτικές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο)  που καταλήστευσαν τα ταμεία (ανύπαρκτα ή χαμηλά επιτόκια καταθέσεων για πολλά έτη, χρηματιστήριο, ομόλογα, ενθάρρυνση στην εισφοροδιαφυγή ιδιωτικού κεφαλαίου και Δημοσίου, χαριστικές ρυθμίσεις κ.λ.π.). Πολιτικές που ανάγονται σε πολλές δεκαετίες πριν, αλλά πήραν ταχύτατο ρυθμό τα τελευταία 15 χρόνια, προωθώντας μεταξύ άλλων και την ιδιωτική ασφάλιση.

   Οι Μηχανικοί Δ.Υ. θα πρωτοστατήσουν για την επιτυχή αντιμετώπιση της αντιασφαλιστικής επέλασης, όπως το απέδειξαν στην περιοχή μας με τη μεγάλη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στις 27/11/2007 και   12 και 19/12/2007.

   Επισημαίνουμε ότι ήδη η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. , σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε., συλλόγους Μηχανικών  και εργοληπτικές οργανώσεις προκήρυξε σειρά κινητοποιήσεων από 22/1/1008 μέχρι 29/2/2008. Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν:

  • 3ωρες  Πανελλαδικές στάσεις  εργασίας με μπλοκαρίσματα δημοπρασιών

          για τις  22-01-2008, 29-01-2008, 05-02-2008, 12-02-2008, 20-02-2008,  26-02-2008

          (από την έναρξη ωραρίου εργασίας )  και  

  • Πανελλαδική απεργία-αποχή από την εργασία των μελών μας στα Συμβούλια Δημοσίων Έργων Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Μελετών, στις Α΄ βάθμιες και Β΄ βάθμιες Επιτροπές Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), στα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (Σ.Χ.Ο.Π.), Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, στις Επιτροπές Αυθαιρέτων, για το διάστημα από 22-01-2008 έως 29-02-2008.

    Στην περιοχή μας, με τη συνεργασία και συμμετοχή των εργοληπτικών οργανώσεων, απετράπη στις 29-1-2008 η διεξαγωγή δημοπρασιών συνολικού ύψους  περίπου 1.700.000  €.

   Το  Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε., υλοποιώντας το Πρόγραμμα Δράσης μας, το χρονικό διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, προσπαθώντας να κινητοποιεί και να συσπειρώνει τους συναδέλφους, να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα και να αντιμετωπίζει  επιμέρους ζητήματα υπηρεσιών και υπαλλήλων. Ενδεικτικά σημειώνουμε:

  • Πολλές επισκέψεις στους χώρους εργασίας και συσκέψεις με τους συναδέλφους (Τ.Α.Σ., Δ.Ε.Κ.Ε., Δ.Δ.Ε., ΔΙ.Σ.Α., ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ., Δήμος Πάτρας, Δ.Ε.Σ.Ε., Δ.Τ.Υ. Ν.Α. Αχαϊας, Πολεοδομία Αχαϊας, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Υπηρεσίες Νομού Ηλείας, Υπηρεσίες Νομού Κεφαλληνίας, Υπηρεσίες Νομού Ζακύνθου).

  • Συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων (fax, αφίσες κ.λ.π.). Σοβαρό βήμα σε αυτό τον τομέα είναι και η λειτουργία του  site μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emdydas-de.gr με συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και χρήσιμες πληροφορίες για δημοσιοϋπαλληλικά ζητήματα. Στον ένα χρόνο της λειτουργίας του, είχε περίπου 6.300 επισκέψεις από 3.700 ξεχωριστούς επισκέπτες.

  • Συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Συγκεντρώθηκαν 150 υπογραφές, μέσα σε μια εβδομάδα, και κατατέθηκαν στην εποπτεύουσα επιτροπή Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Πάτρας.

  • Προκήρυξη προειδοποιητικής αποχής από τις εκτός έδρας μετακινήσεις των Μηχανικών Δ.Υ. τεχνικών υπηρεσιών της Π.Δ.Ε. από 10/12/2007 – 31/1/2008 (μετά από συνεννόηση και αντίστοιχη απόφαση των χωρικών συλλόγων υπαλλήλων της Π.Δ.Ε.),  λόγω μη πληρωμής των αποζημιώσεων το β! εξάμηνο του 2007. Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. αποφάσισε τη συνέχιση της κινητοποίησης μέχρι την 31/3/2008, δεδομένου ότι δεν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα αυτό.

  • Οργάνωση μετάβασης των υπαλλήλων του Τ.Α.Σ. Πάτρας, με λεωφορείο  στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην Αθήνα, για τα θέματα των μεταθέσεων και της χρηματοδότησης των εκτός έδρας μετακινήσεων.

  • Συγκέντρωση, σε συνεργασία με το Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Δ.Ε., από συναδέλφους και συνεισφορά από το Ταμείο του συλλόγου μας συνολικού ποσού 4.000 €, που διατέθηκε για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου Βελανιδίου του πυρόπληκτου Δήμου Πηνείας του Ν.Ηλείας.

  • Προτάσεις - αποφάσεις για θέματα  των επιπτώσεων του νόμου για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., της ύπαρξης πιστώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και τη νομική κάλυψη, των ιδιωτικοποιήσεων και των ποικιλώνυμων συμβούλων, της Πολεοδομίας Αχαϊας,  της επιμόρφωσης των Μηχανικών Δ.Υ., του  Τ.Α.Σ. Πάτρας, των Μηχανικών των Καποδιστριακών Δήμων.

  • Παρεμβάσεις για θέματα μεμονωμένων συναδέλφων στον Ε.Ο.Τ., Τ.Α.Σ. Πάτρας, Πολεοδομία Ν.Α. Αχαϊας, Δήμο Συμπολιτείας, Δ.Ε.Σ.Ε., Δήμο Ζακύνθου.

  • Αποφάσεις του Δ.Σ. για την καταδίκη των κυβερνητικών μέτρων και επιδιώξεων για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, τα θέματα Παιδείας, του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, των πυρκαγιών του προηγούμενου καλοκαιριού.

  • Συνεντεύξεις τύπου για τα θέματα  των κινητοποιήσεών μας με συμμετοχή και της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε.

  • Συμμετοχή σε συσκέψεις με τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε. και Δ.Σ. Συλλόγων Μηχανικών.

  • Παρεμβάσεις με ομιλίες στις ημερίδες του Τ.Ε.Ε. για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Ε.Σ.Π.Α.

  • Υπομνήματα – συναντήσεις  με  τον Γ.Γ. Π.Δ.Ε., τον Γ.Γ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τον Νομάρχη Ηλείας (για θέματα των πυρόπληκτων περιοχών), τον Νομάρχη Κεφαλληνίας, τους Δημάρχους Συμπολιτείας και Ζαχάρως και Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών.

  • Οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας μαζί με το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • Οργάνωση ενημερωτικής επίσκεψης 100 Μηχανικών Δ.Υ. στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ.

  • Χρηματοδότηση θεατρικής παράστασης για τους Μηχανικούς Δ.Υ. στο θέατρο «Αγορά».

  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δ.Υ.

  • Νομική και ηθική στήριξη των συναδέλφων Μουρελάτου και Ροδόπουλου (τέως Πρόεδρος και Γ.Γ.) που διώκονται για αποφάσεις-παρεμβάσεις του προηγούμενου Δ.Σ.

  • Συμμετοχή σε όλα τα Γενικά Συμβούλια, τις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

  • Εκκαθάριση του Μητρώου μελών και εγγραφή 18 νέων μελών.

 

     Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, το χρονικό διάστημα αυτό λειτούργησε με τακτικές συνεδριάσεις (21 συνεδριάσεις σε ένα χρόνο) και οι αποφάσεις του κινήθηκαν στη κατεύθυνση συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Απαιτείται πάντως η μέγιστη ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων έτσι ώστε όλες οι προσπάθειες να  οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες επιτυχίες.

      Ελπίζουμε το νέο Δ.Σ. να συνεχίσει σταθερά το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ευρύτερης συμμετοχής συναδέλφων και της αντιπαράθεσης με αυθαιρεσίες που καλλιεργούνται από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τους εργασιακούς χώρους μας.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 30.01.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >